Džim Grin, naučnik: Možda još nismo spremni za život na Marsu

Milanka Mitrić
Džim Grin, naučnik: Možda još nismo spremni za život na Marsu

“Pitam se, ima li života na Marsu”, pjevao je Dejvid Bouvi u pjesmi “Life on Mars?” daleke 1971. godine kad je pjesma objavljena, a o istom su pisali i mnogi književnici, poput Herberta Džordža Velsa, u vremenima kada mogućnost odlaska na Mars nije bila jedna od opcija.

Danas, u 21. vijeku, uveliko razvijamo priču o odlasku ljudi na Mars, što u stvarnosti, što kroz brojne naučno-fantastične serije u kojima je kolonizacija i odlazak na druge planete i te kako jedna od opcija, što kroz stvarne projekte koje priprema NASA. Daleko smo od posjete ostatku Sunčevog sistema, ali čini se da smo svakim danom sve bliži Marsu.

Poslije nekoliko stoljeća misija istraživanja nepoznatog krenućemo, usaglasiće se svi “Star trek” obožavaoci, i hrabro otići tamo gdje nijedan čovjek nije.

NASA je sve bliža pronalasku života na Marsu, ali prema mišljenju naučnika Džima Grina, čovječanstvo još nije spremno za to revolucionarno otkriće.

Grin je ranije upozoravao da bi dva rovera, poslata na Mars da istražuju, mogli doći do dokaza o postojanju života na Marsu tokom 2021. godine.

Jedan od rovera “ExoMars”, nazvan “Rosalind”, vršiće iskopavanja na površini Marsa i tražiti uzorke ne bi li pronašao znakove života.

Grin je uporedio mogućnost otkrića života na ovoj planeti sa istorijskim momentom kada je u 16. vijeku Nikola Kopernik izjavio da se Zemlja okreće oko Sunca.

- To će donijeti potpuno novu viziju razmišljanja. Još nismo spremni za ovo otkriće. To me brine već neko vrijeme, jer mi se čini da smo sve bliže otkrivanju nečega novog i objavi prvih rezultata - naveo je Grin. 

Rover “Mars 2020” bušiće stjenovite oblike na planeti i slati rezultate na zemlju - i to će biti prvi put da materijal s Marsa dođe do Zemlje.

Grin je, između ostalog, dodao i da će to otvoriti vrata velikim naučnim istraživanjima, a prije svega, da li je taj život isti kao život na našoj matičnoj planeti.

- Sve to otvara brojna pitanja, poput onih može li život da se prebacuje sa jedne planete na drugu ili je potrebno da ga prilagodimo okruženju, da li će materiji biti isto da postoji ovdje ili tamo, da li je potrebno da stvorimo identične uslove - dodao je Grin.

To je samo još jedna stavka koja pokazuje koliko je sve u našem Kosmosu relativno i kako se prolaskom vijekova otkrivaju mogućnosti života na planetama za koje se nije mislilo da je moguće, i kako se pronalaze dokazi da su možda nekad ta ista mjesta i bila naseljena.

Ranije ove godine naučnici su otkrili aktivan sistem vode ispod površine Marsa, a predstavljena je i “SpaceX” letjelica za prevoz posade na Mars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana