Dvije verzije moćnog sistema "S-500"

Srna
Foto: gs

MOSKVA- Ruski sistem "S-500", koji se već sada smatra dominantnim u oblasti protivvazdušne odbrane, imaće (kao i "S-400") dvije verzije, i to jednu za rusku vojsku i drugu za izvoz.

Ministarstvo odbrane Rusije ne otkriva kako će se konkretno razlikovati ruske od prodajnih verzija "S-500".

"Modeli za izvoz razlikuju se od modela koje koristi ruska vojska. Konkretno, u njima se ne koriste tehnologije koje su i dalje državna tajna, a osim toga je redukovan i niz funkcija. Drugim riječima, naši inženjeri zaštitiće svoje najnovije projekte. Čak i ako kupac rasklopi naše sisteme S-500 na dijelove - neće otkriti ništa revolucionarno", objašnjava Vitalij Mankevič, predsjednik Rusko-azijskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

Maksim Starčak, naučni saradnik Centra za međunarodnu i odbrambenu politiku Univerziteta Kvins, smatra da će ruska verzija za izvoz "S-500" imati manji domet radara, vjerovatno za par stotina kilometara.

"Ruska vojska će, vjerovatno, htjeti da njeni avioni ostanu nevidljivi na radarima izvozne verzije S-500. Biće i drugih razlika između ruske i strane verzije, ali to pitanje će razmatrati Ministarstvo odbrane Rusije sa stranim partnerima", navodi Starčak.

Indija, Kina i niz drugih partnera Rusije mogli bi biti prvi kupci "S-500". Vojni stručnjaci smatraju da je, takođe, i Turska, koja je članica NATO-a, na popisu potencijalnih kupaca ovog sistema, budući da je kupila i "S-400". Stručnjaci pretpostavljaju da je najveća prednost sistema "S-500" u odnosu na ekvivalente strane proizvodnje radar velikog dometa.

Takođe, ovaj sistem ima mogućnost da otkriva i uništava nevidljive avione "B-2", "F-22" i "F-35", ali i balističke rakete izvan atmosfere i u bliskom svemiru, kao i hiperzvučne krstareće rakete i bespilotne letjelice. Strunjaci pretpostavljaju da će izvoz "S-500" početi tek kada ruska vojska bude potpuno opskrbljena ovim sistemima. Taj proces trajaće sedam-osam godina i tek će 2028. Indija, Kina i Turska moći da sa Rusijom potpišu ugovore o kupovini "S-500".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana