Četiri zlatne medalje za bijeljinske inovatore

GS
Foto: Srna

BIJELjINA- Na 34. Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest" u Novom Sadu članovi Udruženja inovatora regije Bijeljina osvojili su četiri zlatne medalje, dok su tri profesora bijeljinske Tehničke škole "Mihajlo Pupin" dobila diplome za izuzetan doprinos održavanju te manifestacije.

Učenik prvog razreda Tehničke škole Marko Jovanović je na ovom, nedavno održanom festivalu, predstavio tri rada - tri-de štampač, CNC operativni centar i LED kocku, te za svaki od radova osvojio po zlatnu medalju, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Spasoje Simikić iz Brčkog, koji je član Udruženja inovatora regije Bijeljina, zaslužio je zlato nakon što je izumio ručnu vodenu protivpožarnu loptu koja gasi požar bez fizičkog oštećenja predmeta.

Diplome za doprinos održavanju "Tesla festa" uručene su profesorima Živi Makrinu, Mladenu Stanišiću i Milanu Kapetini.

Makrin, koji je i mentor mladim inovatorima, istakao je da Bijeljinci već deset godina osvajaju značajna priznanja na "Tesla festu".

"Podsjetio bih da smo nosioci i Gran-prija Tesla festa 2015. godine, a svaki put bismo se iz Novog Sada vraćali sa zlatnim medaljama", naveo je Makrin.

Na ovogodišnjem "Tesla festu" prikazano je više od stotinu inovacija pronalazača, preduzetnika, učenika i studenata iz Srbije, Švajcarske, Kine i Republike Srpske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana