Četiri astronauta amatera selektovana za put u svemir

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

TALAHASA - Nakon šestomjesečne obuke, četiri astronauta amatera uskoro će biti lansirani u orbitu u značajnoj misiji za svemirski turizam.

To je najnoviji let u kosmos nakon lansiranja Ričarda Brensona i Džefa Bezosa koji će komercijalnim korisnicima otvoriti pristup svemiru, prenosi BBC.

Trodnevno putovanje amatera u orbitu Zemlje finansira američki milijarder Džered Ajzakman koji će i sam biti dio posade zajedno sa jednim zdravstvenim radnikom, pedagogom i analitičarem baza podataka.

Svemirski modul Dragon proizvela je kompanija SpaceKs u vlasništvu milijardera Ilona Maska, a u svemir će ga transportovati raketa Falcon-9 koja bi trebalo da bude lansira iz svemirskog centra Kenedi na Floridi večeras u 20:02 po lokalnom vremenu.

Svemirska letelica će dostići visinu od 575 km (360 milja), što je za oko 150 km više od Međunarodne svemirske stanice (IŠ). Posada modula će provoditi svoje vrijeme radeći na eksperimentima i posmatrajući Zemlju kroz veliki prozor sa kupolom koji nudi panoramski pogled.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana