Atelje 212 otvorio Digitalnu čitaonicu, ima i novi sajt

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Atelje 212 je danas u svojim prostorijama otvorio Digitalnu čitaonicu koja će arhivirati tekstove, fotografije i druge dokumente i memorabilije o predstavama i 65 godina dugoj istoriji pozorišta.

Prvi član Digitalne čitaonice Ateljea 212 je nakon što se ulogovao postao njegov dugogodišnji glumac Milan Caci Mihailović, dok se Gorica Popović "kao penzioner latila uspomena" i donela da se digitalizuje jedna od njenih sveski sa brojnim fotografijama i zapisima. "Za ovu kuću sam vezan 61 godinu, a pola veka sam radio u njoj.

Svaki i mali uspeh ove kuće velika je radost za mene. Ovo danas je jedan od kamičaka koji dopunjavaju sliku o mom voljenom pozorištu", rekao je Mihailović. Direktor Ateljea 212 Novica Antić ocenio je da je arhivsko pamćenje o pozorištu "veoma dragoceno, jer ostaje trag za večnost o velikim ljudima, velikim i malim ulogama, tekstovima, rediteljima, atmosferi jednog vremena i umetnosti".

Dodao je da Digitalna čitaonica trenutno sadrži materijale o poslednjih 15 godina rada pozorišta, a da bi iduće godine trebalo da bude završeno digitalno arhiviranje čitave dokumentacije Ateljea 212. Antić je posebno naglasio važnost arhiviranja izvođenih ali i neizvođenih tekstova, koji, kaže, sadrže svašta - beleške pisaca i reditelja ili crteže koje je neko crtao na probama. "Tu će biti svi programi, plakati, sve memorabilije pozorišita, skice dekora, fotografije pozorišta...", naveo je Antić.

On je pozvao sve članove pozorišta, ali i ljubitelje koji imaju uspomene o radu Ateljea da ih donesu na digitalizaciju. "To može biti stara ulaznica od pre 50 godina ili stara porodična fotografija na kojoj je neko iz pozorišta. To će sve biti pohranjeno", rekao je Antić. Kaže i da je arhiv zamišljen pre svega tako da ga koriste dramaturzi, pisci, teatrolozi i drugi ljudi koje zanima pozorište i to besplatnim logovanjem u prostoriji Digitalne čitaonice Ateljea. Mala prostorija čitaonice trenutno poseduje nekoliko stolova i kompjutera, kao i izloženih kostima i drugih predmeta. Čitaonica je počela sa radom zahvaljujući sredstvima za digitalizaciju na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, dok je Biblioteka grada Beograda pomogla svojim iskustvom, a nameštaj je obezbedio Ktitor. Atelje 212 je pokrenuo i svoj novi sajt na adresi www.atelje212.rs za koji je Antić rekao da je "moderan i lep".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana