Astronauti se vratili na zemlju

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

MAJAMI - Četvoro astronauta vratili su se na Zemlju u kapsuli "Spejs iks" nakon šest mjeseci provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Međunarodna posada obavila je više hiljada eksperimenata u orbiti i pomogli su u poboljšanju rada solarnih panela na MSS.

Pad kapsule usporila su četiri velika padobrana i njihova letjelica spustila se u Meksički zaliv, odakle je preuzeo brod.

Astronauti NASA-e Megan Mekartur i Šejn Kimbro, te Akihiko Hošide iz Japana i Francuz Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije izvučeni su iz kapsule i prebačeni na nosilima što je iz predostrožnosti jer se ljudska tijela moraju ponovo prilagoditi na gravitaciju poslije dužeg boravka u svemiru.

Posada se suočila i sa velikim izazovom pred polazak kući jer su morali da nose pelene za odrasle zbog toga što je primjećen problem u sistemu za obradu otpada.

Astronauti oko desetak časova nisu mogli da koriste toalet.

"Naravno da je to problem, ali smo spremni na svaku eventualnost. Odlazak u svemir pun je malih izazova i ovo je samo jedan od mnogih sa kojim smo se susretali i koje smo rješili tokom misije", rekla je Mekarturova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana