Arheolozi pronašli tragove opijuma u posuđu iz 14. vijeka prije nove ere

GS
Foto: Ilustracija

Izraelski arheolozi su u posudama koje su drevni Hananci, prije tri i po hiljade godina koristili tokom ceremonije sahranjivanja, pronašli tragove opijuma.

Ovo je jedan od najranijih dokaza o upotrebi droge na svijetu.

Otkrivene tokom iskopavanja 2012. u Jehudu, u centralnom dijelu Izraela, posude iz kasnog bronzanog doba, u obliku prevrnutih cvjetova maka, pronađene su u hananskim grobovima, gdje su vjerovatno korišćene prilikom sahranjivanja pokojnika u ceremonijalne svrhe i za prinošenje darova mrtvima u zagrobnom životu, navode istraživači.

Rezultati analiza organskih ostataka u osam posuda, koju su zajednički sproveli istraživači na Vajcmanovom institutu za nauku, Univerziteta u Tel Avivu i Izraelske uprave za antikvitete, otkrivaju da se radi o opijumu. Dio opijuma je proizveden lokalno, a dio potiče sa Kipra.
Nalazi potiču iz 14. vijeka prije nove ere, naveli su istraživači u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Archaeometri.

Kako su Hananci tačno upotrebljavali opijum u svojim pogrebnim ritualima, ostaje nepoznato, kažu arheolozi. Pretpostavlja se da je opijum korišćen kako bi tokom sahrane pokušali da prizovu duh mrtvih rođaka i ušli u ekstatično stanje.

"Unutar posuda ovog tipa pronašli smo tragove opijuma i moguće je da je ovaj sud bio namijenjen za ulivanje tečnosti kao što je destilovani opijum pomiješan sa tečnošću u čašu i tu tečnost bi popio sveštenik iznad groba, i tako bi ušao u ekstatično stanje", objašnjava Ron Beri iz Izraelske uprave za antikvitete.

"Veliki broj ovakvih posuda je pronađen prilikom arheoloških iskopavanja od Grčke i Italije do Egipta, a posebno na području južnog Levanta i Egipta. Ukoliko su ove posude stvarno služile za držanje opujuma, to govori koliko je ovaj proizvod bio popularan i koliko je potrošeno tokom ovog perioda", dodaje Beri.

Istraživači su 2020. godine potvrdili da su tragovi kanabisa iz 8. vijeka prije nove ere pronađeni na oltaru u tri hiljade godina starom drevnom izraelskom svetilištu u pustinji Negev, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana