Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera

GS
Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom vještačke inteligencije ubio je operatera kako bi ga spriječio da se miješa u napore da postigne misiju.

Vještačka inteligencija (AI) koristila je “veoma neočekivane strategije da postigne svoj cilj” u simuliranom testu, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef AI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, tokom samita o budućim borbenim vazdušnim i svemirskim sposobnostima održanom u Londonu.

Hamilton je opisao simulirani test u kojem je dronu kojim je upravljala vještačka inteligencija, savjetovano da uništi neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i napao je svakoga ko je ometao tu naredbu.

- Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali prijetnju, a ljudski operater mu je rekao da je ne ubija, on bi dobio poene ubijajući tu prijetnju. Šta je uradio? Ubio je operatera, jer ga je ta osoba sprječavala da ostvari svoj cilj - naveo je Hamilton u svom blogu.

Kaže da su trenirali sistem sa uputstvom da ne ubije operatera jer je to loše, kao i da će time izgubiti bodove.

- “Šta počinje da radi? Počinje da uništava komunikacioni toranj koji operater koristi za komunikaciju sa dronom kako bi ga spriječio da ubije metu - naveo je Hamilton.

Kako prenosi Gardijan, nijedna stvarna osoba nije povrijeđena tokom simulacije.

Hamilton, koji je eksperimentalni borbeni test-pilot, upozorio je na previše oslanjanja na vještačku inteligenciju i rekao da test pokazuje da “ne možete da razgovarate o vještačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, autonomiji ako ne želite da pričate o etici”.

Američka vojska je prihvatila vještačku inteligenciju i nedavno je koristila za kontrolu borbenog aviona F-16.

AI mijenja društvo i vojsku

Hamilton je rekao da vještačka inteligencija nije hir, već nešto što zauvijek mijenja naše društvo i vojsku SAD.

- Moramo se suočiti sa svijetom u kojem je vještačka inteligencija već ovdje i transformiše naše društvo. AI je takođe lako prevariti i/ili manipulisati. Moramo da razvijemo načine da učinimo vještačku inteligenciju robusnijom i da imamo više svijesti o tome zašto softverski kod donosi određene odluke - ono što zovemo AI-objašnjivost - kazao je Hamilton.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana