Ako proradi Jelouston, nestaće Amerike

Agencije
Ako proradi Jelouston, nestaće Amerike

Njujork - Ukoliko supervulkan u Jeloustonu oživi, i to u erupciji osme kategorije, od 50 američkih saveznih država moglo bi da ostane samo 30, upozorava poznati fizičar Mičio Kaku. U “Zoni jedan”, koja je u radijusu od 150 kilometra, odmah bi poginulo oko 70.000 ljudi. “Zona dva”, koja počinje nakon 150 kilometara, bila bi prekrivena sa deset stopa vulkanskog pepela na 450 stepeni Celzijusovih.

- Tek nakon druge zone poboljšavaju se šanse za preživljavanje, ali, ako dođe do erupcije, idite na istok što brže možete - poručuje Kaku.

Izvan “Zone šest” nalazi se mjesto gdje ljudi kratkoročno mogu biti najbezbjedniji u SAD, ali sve zavisi od vjetra. U Jeloustonu posljednjih mjeseci podrhtava tlo i diže se 700 kilometara dug komad rastaljene stijene.

Poznato je da su glavni gejziri u Jeloustonu bili aktivniji lani nego u bilo kojoj drugoj godini. To bi mogli biti znakovi da dolazi erupcija. - Zaboravite sliku medvjedića koji predstavlja Jelouston. Ovdje govorimo o uspavanoj Godzili. Ako dođe do erupcije 8. kategorije, SAD će biti doslovno uništene - poručuje Kaku.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana