Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

Glas Srpske
Život na Marsu nastao mnogo prije nego na Zemlji?

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

"Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo prije nego na Zemlji", rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature.

Marsovo "rano djetinjstvo" otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan "Crna ljepotica".

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

"Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema - koji je nastao prije 4.567 milijarde godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života", rekao je Bizaro.

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od "postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina".

"Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu", zaključio je.

 

Crna ljepotica, otkrivena 2011, težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 evra, ukazao je Bizarro.

Danski muzej je kupio 44 grama od kojih je pet zdrobio kako bi mogao da izdvoji pet cirkona za analizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana