Zakon zabranio praćenje telefona, država pronašla “rupu u zakonu”

GS
Zakon zabranio praćenje telefona, država pronašla “rupu u zakonu”

Francuska vlada radi na razvoju aplikacije za mobilne telefone koja bi korisnike mogla da upozori ukoliko stupe u kontakt sa osobom koja je zaražena koronavirusom, izjavili su danas zvaničnici.

Francuska je ušla u četvrtu nedjelju primjene zabrane kretanja kako bi usporila širenje virusa koronai trenutno radi na pronalaženju načina kako da ukine ovu mjeru, što uključuje i rad na razvoju aplikacije koja omogućava praćenje kontakata.

Francuski ministar za digitalni sektor Sedrik O izjavio je u intervjuu za Le Mond da tehnologija može da pomogne u borbi protiv koronavirusa, ali da nijedna odluka neće biti usvojena bez javne debate, prenosi Rojters.

Ministar je rekao da Francuska trenutno radi na projektu “StopCovid” čiji je cilj razvoj pomenute aplikacije.

On je istakao da osobe koje su zaražene virusom korona neće morati da instaliraju ovu aplikaciju ukoliko to ne žele, odnosno da će biti na dobrovoljnoj osnovi, od čega će i zavisiti uspješnost. Aplikacija bi obaveštjavala korisnike ukoliko su u posljednjih nekoliko dana bili u kontaktu sa zaraženima.

“Zakon u Francuskoj zabranjuje praćenje mobilnih telefona, tako da ova aplikacija ne bi mogla da koristi lokaciju korisnika već bi se oslanjala na upotrebu bluetooth tehnologije”, izjavio je ministar.

On je dodao i da bi korišćenje podataka bilo anonimno i da bi podaci bili izbrisani nakon određenog vremena. Niko ne bi imao pristup spisku zaraženih ljudi, upotreba aplikacije bi bila dobrovoljna i u svakom trenutku bi mogla da bude deinstalirana.

Tim radi na izradi prototipa već nekoliko dana, ali je datum završetka još nepoznat.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana