Zabrana rada “Tvitera” od kraja Avgusta?

Srna
Foto: Ilustracija

PARIZ- Postoji mogućnost da EU zabrani rad društvene mreže "Tviter" od 25. avgusta, ukoliko rukovodstvo te kompanije ne bude poštovalo evropske regulative u borbi protiv dezinformacija, izjavio je francuski zvaničnik Žan-Noel Baro.

"`Tviter` će biti zabranjen u EU, ukoliko ne bude pratio regulative. Krajem ljeta, na snagu stupaju pravila za društvene mreže i tržišta. Prema tim regulativama, biće obavezne izmjene i uklanjanje ilegalnog materijala koji im je prijavljen", naglasio je Baro.

Prema njegovim riječima, biće zabranjene reklame za maloljetnike te "posvećenost aktivnoj borbi protiv dezinformacija, što znači da će biti neophodno pružanje dokaza o pouzdanosti objavljene informacije i, u slučaju ponavljanja greške, predviđena je zabrana aktivnosti u EU", prenose francuski mediji.

On je rekao da, ukoliko "Tviter" ne bude poštovao ove regulative, više neće biti dobrodošao u Evropu.

Baro je priznao da "Tviter" ima važnu ulogu u javnoj diskusiji, ali je istakao da širenje dezinformacija na društvenim mrežama predstavlja prijetnju samoj diskusiji i evropskoj demokratiji.

Francuski zvaničnik napomenuo je da EU neće primoravati društvene mreže i druge digitalne platforme da preuzimaju odgovornost za sve objavljene poruke jer je to besmisleno i narušava slobodu govora, ali da će morati da preduzmu određene mjere, poput uklanjanja ilegalnih materijala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana