Vještačka inteligencija mijenja svijet, na dobro ili loše zavisi od nas

GS
Foto: Ilustracija

Željeli ili ne, svi već koristimo veštačku inteligenciju u svakodnevnom životu.

Od Gugl mapa koje nam pokazuju kraći put do algoritama koji nam daju preporuke za gledanje nekog filma. Čovjek, ističu stručnjaci, ima ograničene resurse, a vještačka inteligencija može da doprinese napretku društva i da nam olakša živote.

„Veštačka inteligencija je inteligencija koju pokazuje mašina. Zapravo ona ima sposobnost da primi informacije iz spoljašnje sredine, da ih procesuje i da na osnovu njih na neki način autonomno rezonuje, pre svega, sugestije za čoveka kako da unapredi nešto ili koja je, na primer, dijagnoza u medicini“, kaže dr Branka Rakić, stariji istraživač u Institutu za vještačku inteligenciju Srbije.

Vještačka inteligencija zamijeniće čovjeka u rutinskim poslovima. Prema objavama Svjetskog ekonomskog foruma, ugasiće se oko 65 miliona zanimanja, ali i stvoriti oko 85 miliona novih, prenosi RTS.

„Ima veliku primenu u istraživanju lekova, na primer, gde postoje testovi koji zahtevaju od čoveka da sedi i ručno broji broj preživelih ćelija. To vreme jedan istraživač može mnogo pametnije da potroši od jednostavnog prebrojavanja“, objašnjava Rakićeva.

Neophodno je raditi na promjeni obrazovnog sistema kako bi se, kažu, nove generacije pripremile za zanimanja koja su nam danas nezamisliva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana