Vikipedija na srpskom prva u svijetu po provjerljivosti informacija

Srna
Foto: Wikipedia

BEOGRAD- Vikipedija na srpskom je prva u svijetu po doprinosu provjerljivosti informacija, pošto je globalna kampanja uređivanja referenci "1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala redakciju na srpskom na prvo mjesto po doprinosu provjerljivosti članaka u ovoj elektronskoj enciklopediji.

Ukupno 31 urednik na srpskom jeziku unio čak 17.112 referenci u članke gdje su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mjesto u svijetu, saopšteno je iz VikiMedije Srbije.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji "1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca).

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara , a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci.

Svake godine se organizuje kampanja uređivanja referenci u susret rođendanu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i provjerljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mjesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetno značajnim tokom pandemije virusa korona.

Iza srpske Vikipedije slijede poljska sa unesenih 4.376 referenci i makedonska sa 3.526 referenci.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana