Vikipedija na srpskom druga u svijetu po pouzdanosti

Srna
Vikipedija na srpskom druga u svijetu po pouzdanosti

BEOGRAD - Srbija je druga u svijetu po doprinosu provjerljivosti informacija na Vikipediji, svjetskoj enciklopediji. Globalna kampanja uređivanja referenci "Jedan bibliotekar, jedna referenca" /#1Lib1Ref/ svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh Vikipedijinih zajednica koje su unijele najveći broj referenci povodom rođendana ove svjetske enciklopedije.

Ukupno 30 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unijelo je čak 4.052 reference u članke gdje su one nedostajale, čime je zauzela drugo mjesto u svijetu.

Prvo mjesto je zauzeo Izrael sa 4.533 unijete reference i 76 učesnika, prenosi RTV.

Poslije Vikipedije na srpskom jeziku slijede Vikipedija na engleskom jeziku sa unijetih 1.980 referenci, te na francuskom jeziku sa 1.758 unijetih referenci.

Čak pet srpskih urednika se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci.

Ovim je uspjeh srpskih urednika još značajniji jer se Srbija kao manja viki zajednica plasirala na visoko drugo mjesto u svijetu.

U 2019. godini srpski urednici su ostvarili i zapažene rezultate i zauzeli treće mjesto na globalnom nivou sa 1.672 unijete reference.

Nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje "Vikimedija Srbije" je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" treću godinu zaredom pokrenula kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku – #1Lib1Ref, koja je trajala od 15. januara do 5. februara.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom svijeta u okviru obilježavanja 19 godina postojanja Vikipedije na engleskom jeziku, 15. januara.

Cilj ove kampanje je motivisanje bibliotekara, ali i svih drugih zainteresovanih urednika, da doprinesu razvoju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji.

Unošenjem referenci i izvora Vikipedija se čini pouzdanijom, a same podatke u njoj lako provjerljivima.

U Srbiji je ova akcija sprovedena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" i Bibliotekom grada Beograda.

"Vikimedija Srbije" je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana