Tviter vrijedi više nego duplo manje od kada ga je Mask kupio

Tanjug
Tviter vrijedi više nego duplo manje od kada ga je Mask kupio

SAN FRANCISKO - Vrejednost kompanije Tviter manja je od polovine iznosa koji Ilon Mask platio kada ju je 2022. kupio.

Kako prenosi Gardijan, na osnovu procjerulog memoranduma koji je Mask poslao zaposlenima u Tviteru, procenjuje se da firma sada vrijedi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara. 

Nagli pad vrijednosti kompanije došao je nakon što ju je Mask kupio, zbog čega je nekoliko velikih oglašivača napustilo tu platformu, i nakon što je jedan od najvećih investicionih kompanija Fideliti - najveći pojedinačni akcionar kompanije smanjio je svoj udio u vlastništvu za 56 odsto. 

Mjera vrijednosti Tvitera zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešće opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju dionice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrijednost poraste, prenosi Gardijan. 

Grantovi Tvitera mogu se, uz procjenu treće strane, prodati tek nakon šest mjeseci nakon kupovine. 

U memorandumu zaposlenima koji je procurio, navodi se da je kompanija oko četiri mjeseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja, kada je broj zaposlenih u kompanija pao sa oko 7,500 na oko 2,000. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana