Sud EU: Gugl da izbriše rezultate pretrage ako informacije nisu tačne

Tanjug
Foto: VOI

LONDON - Najviši sud EU saopštio je danas da Gugl mora da izbriše rezultate pretrage o ljudima u Evropi, ako može da se dokaže da su informacije o njima očigledno pogrešne.

 Evropski sud pravde presudio je da internet pretraživači moraju da „dereferenciraju informacije“ ako osoba koja podnosi zahtjev može da dokaže da je materijal bio „očigledno netačan“.
    
Sud je naveo da ljudi u Evropi imaju pravo da traže od Gugla i drugih pretraživača da izbrišu linkove do zastarelih ili sramotnih informacija o sebi, čak i ako su istinite, po principu poznatom kao „pravo na zaborav“.
     
Ovim se ljudima daje pravo da kontrolišu šta se pojavljuje kada se njihovo ime pretražuje na mreži, prenio je AP.
    
U najnovijem slučaju, dva menadžera u grupi investicionih kompanija, koji nisu identifikovani, zatražili su od Gugla da ukloni rezultate pretrage na osnovu njihovih imena koja je povezivala članke u kojima se kritikuje investicioni model grupe. Menadžeri su rekli da ti članci sadrže lažne tvrdnje.
    
Gugl je tada to odbio, jer nije znao da li su ti članci tačni ili ne, navodi se u rezimeu sudske presude. 
    
Sud se nije saglasio sa time, navodeći da, ako neko podnese relevantne i dovoljne dokaze koji dokazuju očiglednu netačnost informacija, pretraživač mora da udovolji tom zahtjevu.
 Gugl je saopštio da pozdravlja tu odluku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana