Stupa na snagu evropski Zakon o digitalnim uslugama, veća zaštita korisnika

Tanjug
Stupa na snagu evropski Zakon o digitalnim uslugama, veća zaštita korisnika

BRISEL - Evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) stupio je danas na snagu, a riječ je o skupu propisa fokusiranih na zaštitu korisnika na mreži i sprječavanje širenja štetnog i nezakonitog sadržaja koji krši uslove korišćenja usluge platforme.     

Zakon će se u početku primjenjivati na najveće platforme, sa ciljem da zaštiti osnovna ljudska prava kao što su privatnost i sloboda govora, prenosi AP.

Do sada je obuhvaćeno osam platformi društvenih mreža: Fejsbuk, TikTok, X (Tviter), Jutjub, Instagram, LinkedIn, Pinterest i Snepčet, kao i pet onlajn trgovina: Amazon, Booking.com, kineski AliEkpress i njemački Zalando.

Zakon se odnosi i na prodavnice mobilnih aplikacija Google Play i Apple Store, Gugl pretragu, gugl mape, Majkrosoft pretraživač Bing, kao i Vikipediju.

Lista EU je zasnovana na podacima koje su dostavile platforme. One sa 45 miliona ili više korisnika - ili 10 odsto stanovništva EU - suočavaju se sa najvišim nivoom regulative DSA.

Briselski insajderi su, međutim, ukazali na neke značajne propuste, kao što su eBai, Airbnb, Netfliks, pa čak i PornHub. Lista nije konačna i moguće je da i druge platforme budu naknadno obuhvaćene.

Svaka kompanija koja pruža digitalne usluge Evropljanima na kraju će morati da se pridržava Zakona o digitalnim uslugama, međutim, za razliku od najvećih platformi imaće manje obaveza.

Platforme su predstavile nove jednosavnije načine za prijavljivanje nelegalnog onlajn sadržaaj, koji će kompanije biti u obavezi da brzo i objektivno uklone.

TikTok je korisnicima dao dodatnu opciju za označavanje video zapisa, kao što su govor mržnje i uznemiravanje, ili prevare, koje će pregledati dodatni tim stručnjaka, prema aplikaciji kineske matične kompanije BiteDance.

DSA takođe prilikom oglašavanja zabranjuje ciljanje ranjivih kategorija ljudi, uključujući djecu, na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

Za kršenje odredbi ovog zakona, tehnološke kompanije mogu da se suoče sa novčanim kaznama u vrijednosti do šest odsto prihoda, što bi moglo iznositi milijarde, ili čak zabranu poslovanja u Evropskoj uniji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana