Šta su superaplikacije i kako mogu da budu uspješne?

GS
Foto: Printscreen

Vjerovatno ste vid‌jeli da se termin "superaplikacija" sada pojavljuje gd‌je god da pogledate.

Od WeChat-a do Grab-a, superaplikacije su postale izuzetno popularne širom Azije – i u skladu sa time, platforme na zapadu u poslednje vreme proširuju svoje kapacitete kako bi dostigle status "superaplikacije".
 

Mark Zakerberg, osnivač i vlasnik Fejsbuka, uključio se u tu diskusiju - a renomirani magazin TechCrunch čak je objavio i tekst u kojem se polemiše o tome koja će aplikacija dominirati javnim prostorom: Tviter, Pejpal ili Volmart. Ali šta je uopšte superaplikacija, šta određuje njen uspeh i može li da postoji više od jedne?

 

Na tržištu se nalaze hiljade aplikacija, a neke su popularnije od drugih u zavisnosti od regiona. Ipak, gdje god da ste na planeti, korisnici dele istu želju za jednostavnošću i za time da imaju samo jednu aplikaciju za sve što im je potrebno: od društvenih mreža do usluga plaćanja, poslovnih opcija i slično. E, tu superaplikacija dolazi do izražaja!

 

Obuhvatite svakodnevne, osnovne stvari

Kako bi superaplikacija bila uspješna, ona mora da prepozna šta je to što prosečni korisnik radi na dnevnom nivou. Što više različitih zadataka aplikacija može da obavi na istoj platformi, to je status superaplikacije jači. Samo razmislite o tome koje sve postupke čovjek preduzima tokom dana i – dobićete odgovor, prenosi B92.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana