Religija i tehnologija - pandemijski spoj: Kako vjera opstaje u 21. vijeku?

GS
Religija i tehnologija - pandemijski spoj: Kako vjera opstaje u 21. vijeku?

Šta se dešava kada pandemija prekrije svjetske religije u 21. vijeku? Dobijemo Fejsbuk ispovijedanja i virtuelna bogosluženja.

Tri velike svjetske religije preživjele su glad, razne bolesti i ratove. Sada, jevrejski, islamski i hrišćanski sveštenici iz cijeloga svijeta okreću se tehnologiji da bi svojim vjernicima pomogli na trnovitom putu u doba koronavirusa.

Jačanje duhovnosti i vere je za vjernike u ovako teškim trenucima važnije nego inače, a s obzirom na sve mjere za sprečavanje širenja zaraze, na svojoj vjeri i zajedništvu morali su da rade uglavnom od kuće.

"Na žalost, ne možemo svi da se izgrlimo i izljubimo, ali kada to činimo u isto vrijeme sa ostatkom porodice, praktično se svodi na isto", objasnila je suštinu ovakvog okupljanja Ester Grinberg, jevrejka iz Njujorka koja je je za jerversku Pashu komunicirala sa porodicom putem video-poziva.

Osim toga, bili smo svedoci i brojnih masovnih bogosluženja putem video-poziva, pa je tako čak i Vatikan "podlegao" i papina uskršnja službu iz bazilike Svetog Petra bila je prenošena ovim putem.

Možda je ovo bio dobar pokazatelj onoga što mnogi zaboravljaju - religija ne mora nužno da podrazumijeva zgrade i masovna okupljanja, mada je to velika praksa. Vjernici su vjernici, i ma koliko biili udaljeni, najvažnije je ono što nose u sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana