Prodaja "sapuna" za mobitele nenormalno skočila zbog straha od koronavirusa

GS
Prodaja "sapuna" za mobitele nenormalno skočila zbog straha od koronavirusa

Proizvođači tvrde da je "sapun" za mobitele najvjerovatnije efikasan u ubijanju novog virusa od kojeg strahuje cijeli svijet.

Što god dotaknete svojim rukama, hranu, bakterije, prašinu, možete prenijeti na svoj mobitel i tako od njega napraviti čuvara bacila.

Kako se broj oboljelih od novog koronavirusa povećava skoro iz minute u minutu, sve više ljudi zanima kako održati mobitel čistim, a sada je jedan uređaj za čišćenje postao popularniji nego ranije, piše CNN.

Naime, prodaja proizvoda FounSoup (sapun za mobitel) veća je 20 puta u posljednjih mjesec dana nego u isto vrijeme prošle godine.

Ovaj proizvod čisti mobitele tako što ih "kupa" u UV zrakama, ali još nije poznato je li to učinkovito za ubijanje virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19.

Kompanija je rasprodala svoje uređaje početkom marta, a sada prima narudžbe unaprijed za uređaje koji će biti isporučeni kupcima između 15. aprila i 30. juna.

"Koronavirus nije nešto čemu se radujemo, ali je definitivno utjecao na podizanje svijesti o tome da mobiteli i tvrde površine mogu danima biti skladišta bakterija i da ih je važno adekvatno čistiti", kaže Dan Barnes, suosnivač kompanije.

Higijena mobitela je važna uopšteno, jer su istraživanja ustanovila da oni mogu biti nositelji patogena, među kojima su i bakterije otporne na antibiotike, kaže Mia Liberman, klinička veterinarka na Harvardskoj medicinskoj školi, koja je testirala efektivnost uređaja FounSoup.

Linija proizvoda FounSoup uključuje i uređaj FounSoup 3, pravokutnu kutiju s UV svjetlošću u koju mogu stati sve vrste mobitela. Kompanija prodaje i novi, veći uređaj, pod nazivom HoumSoup, u koji možete staviti više uređaja.

Suosnivač kompanije FounSoup Ves LaPorte izjavio je da kompanija može odgovoriti na veću potražnju, jer je proizvodnja njihovih uređaja podijeljena na Vijetnam i Kinu, pa zatvaranje kineskih tvornica ne utječe na opskrbu.

Kako uređaj funkcioniše?

"FounSoup koristi UVC svjetlost, koja šteti bakterijama i virusima i oduzima im mogućnost razmnožavanja", kaže Lieberman.

Prema informacijama na službenoj stranici, ovaj uređaj ubija 99,9 posto kućnih mikroorganizama, uključujući Ešerihiju koli  i salmonelu.

Istraživanje koje je Lieberman provela potvrdila je da je FounSoup efektivan u uklanjanju bakterija, ali je ona istaknula da je za eliminiranje Sars-CoV-2 potrebna veća količina UVC svjetlosti od one koju emitiraju ovi uređaji. Do ovog zaključka je došla oslanjajući se na podatke koje su naučnici prikupili o drugim koronavirusima, kao što je SARS. Prema njenim riječima, da bi se postigao taj intenzitet UVC svjetlosti, trebali biste držati svoj mobitel dva sata u testiranom uređaju.

"Mislim da se korisnici ne bi trebali oslanjati na UV uređaje za uklanjanje koronavirusa sa svojih mobitela. Mislim da nemamo potrebne podatke o tome koliko je ovo učinkovito", zaključuje Lieberman.

Iz kompanije se ne slažu s njom.

"Samo oni iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i oni koji rade na sprečavanju širenja COVID-19 imaju pristup novim podacima o ovoj vrsti koronavirusa, pa PhoneSoap ne može sa sigurnošću jamčiti da će naš uređaj ubiti COVID-19. Ono što za sada znamo je da je COVID-19 sličan gripi A (H1N1), koju smo testirali i koju FounSoup ubija", poručuju iz kompanije.

LaPorte, suosnivač kompanije, priznaje da uređaj nije testiran na COVID-19 i SARS, ali smatra da bi trebao biti jedna od obaveznih mjera predostrožnosti u slučaju epidemije.

Lieberman, s druge strane, savjetuje ljudima da čiste mobitele proizvodima koji u sebi sadrže najmanje 60 posto alkohola, osvrćući se na uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ali kaže da biste to trebali provjeriti s proizvođačima svojih mobitela.

Apple je u ponedjeljak izdao saopćenje u kojem kaže da je sigurno čistiti čvrste i neporozne površine na njihovim uređajima, kao što su ekrani i tastature, s maramicama za dezinfekciju koje sadrže 70 posto alkohola. Međutim, u isto vrijeme su upozorili svoje korisnike da ne koriste izbjeljivač, da paze da vlaga ne uđe u otvore i da ne potapaju mobitele u proizvode za čišćenje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana