Preminuo tehnološki genije: Izmislio je "cut", "copy" i "paste"

Agencije
Preminuo tehnološki genije: Izmislio je "cut", "copy" i "paste"

Lari Tesler, čovek koji je izmislio cut, copy i paste opcije, umro je u 74. godini.

Tesler je odigrao ključnu ulogu u razvoju mnogih Apple proizvoda, a bio je potpredsednik u dve Apple ćerke-kompanije. Prije svega, naravno, bio je jedan od pionira računarske tehnologije kakvu danas poznajemo.

Teslerovo najveće dostignuće bilo je pronalazak funkcija cut, copy i paste, bez kojih bi ovakvo korišćenje računara bilo nepojmljivo.

Upoznao je Stiva Džobsa 1979. godine, kada je Apple obišao objekat Xerox PARC u kom je Tesler radio.

Sistemi u Xrrox PARC-u će kasnije da budu inspiracija za stvaranje Macintosha, prvog uspešnog ličnog računara na masovnom tržištu sa grafičkim korisničkim interfejsom.

Tehnolozi sa logičnim umom

"Bili smo tehnolozi sa vrlo logičnim umovima. Stiv je takođe bio dobar i u marketingu, distribuciji, finansijama - svakom aspektu posla kojeg možete da se setite", rekao je Tesler u intervjuu 2011. godine.

Godinu dana nakon što je upoznao Džobsa, Tesler je započeo da na projektu Apple Lisa, neuspešnom prvom pokušaju poslovnog računara.

Iako je u to vreme bila neuspeh, Lisa je bila izuzetno značajan korak za računarsku tehnologiju i unapređenje interakcije između čoveka i računara.

Nakon što je napustio Apple, Tesler je radio za Amazon i Yahoo, a poslednju deceniju je radio kao tehnološki konsultant.

Za Teslera se smatra da je oličavao hipi kulturu sa jedne, a hi-tech kulturu sa druge strane, što se smatra kombinacijom koja je zaštitni znak Apple kompanije

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana