Predstavljen novi "ajfon 11"

Agencije
Predstavljen novi "ajfon 11"

Kompanija "Epl" upravo je predstavila 11. generaciju svog pametnog telefona - "ajfon", za koji je direktor tehnološkog giganta iz Kupertina Tim Kuk rekao "da je najbolji pametni telefon do sada".

Uređaj dolazi u tri verzije: kao osnovni "ajfon 11" i dvije premijum verzije "ajfon 11 pro" i "ajfon 11 pro maks".

Najveća promjena kod novog modela je dodavanje još jedne kamere na poleđini uređaja, pa "jedanaestica", u odnosu na prošlogodišnji "ajfon XR", koji je imao samo jednu širokougaonu kameru od 12 MP, dolazi sa još jednom 12 MP ultraširokom kamerom, sa podrškom sa dva puta optičkim zumom. Novina kod kamera je i uvođenje najt moda.

"Ajfon 11" dolazi sa "LCD TrueTone" ekranom dijagonale 6,1 inča, a kućište telefona je konstruisano od anodizovanog aluminijuma i stakla. Uređaj pokreće najnoviji "A13 Bionic" procesor. Iako nije objavio više detalja o svom čipsetu, "Epl" tvrdi da je A13 najbrži CPU, sa najbržim grafičkim procesorom za telefone.

Novi "ajfon 11" je vodootporan na dubinama do dva metra, ima "Enhanced Face ID" opciju, koja omogućava brže prepoznavanja lica, a napaja ga baterija kapaciteta 3110 mAh. "Ajfon 11" će imati početnu cijenu od 699 dolara.

Veći "ajfon 11 pro" modeli stižu sa nekoliko izmjena u dizajnu, kućištem od nerđajućeg čelika, mat završnicom, kao i sa više snage za obavljanje svih funkcija.

"Ajfon 11 pro" modeli imaju još jednu, širokougaonu, kameru na poleđini, od 12 MP, koja omogućava dodatni zum. Tu je i mod rada, pod nazivom "Deep Fusion", koji kreira devet fotografija sa sve tri kamere, koje potom spaja u jednu fotografiju visokog kvaliteta.

Kamere, smještene na poleđini uređaja, čine i najveći dio dizajnerskih promjena kod novih "ajfon 11 pro" i "pro maks" telefona, jer stižu spakovane u četvrtasti, ispupčeni modul.

"Ajfon 11 pro" i "pro maks" takođe koriste "A13 Bionic" procesor, koji je za oko 20 procenata brži nego A12 kada su u pitanju CPU i GPU brzine. Prisutan je i brži NPU za analiziranje fotografija i videa u realnom vremenu, kao i "Machine Learning Accelerators", koji pomažu da CPU postigne više od milijardu operacija u sekundi.

Oba telefona su opremljena "Super Retina OLED" ekranima, dijagonala istih kao kod prošlogodišnjih modela: 5,8 inča za "ajfon 11 pro" i 6,5 inča za "ajfon 11 pro maks". Novi displeji troše za 15 odsto manje energije nego ranije, a posjeduju i HDR i "Dolby Vision" kompatibilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana