Papa: Tehnološke kompanije krive za (ne)bezbjednost djece na internetu, Zakerberg "optimističan"

Agencije
Papa: Tehnološke kompanije krive za (ne)bezbjednost djece na internetu, Zakerberg "optimističan"

Papa Franjo smatra da investitori i čelnici tehnoloških kompanija moraju biti odgovorni za bezbjednost djece na internetu i da profit ne bi trebalo da im bude ispred dječje bezbjednosti.

Papa se obratio prisutnima na početku vatikanske konferencije "Promovisanje digitalnog dostojanstva djeteta", na kojoj su učestvovali predstavnici Apple-a, Google-a i Facebook-a, kao i grupe za zaštitu djece, pravosudni i policijski zvaničnici.

"Firme koje pružaju internet usluge dugo su sebe smatrale običnim snabdjevačima tehnoloških platformi koje nisu ni pravno ni moralno odgovorne za način njihovog korišćenja", rekao je Papa.

"Potrebno je obezbjediti da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako se dobrobit maloljetnika i društva ne bi žrtvovala profitu", dodao je on.

Papa Franja je rekao da zbog "bolnog i tragičnog iskustva" sa sopstvenog krizom oko polnog zlostavljanja, Crkva ima "odgovornost, uz dugoročnu viziju, da pristupi tim pitanjima".

SAD, Velika Britanija i Australija su prošlog mjeseca zatražile od Facebook-a da suspenduje planove o šifrovanju poruka putem svoje aplikacije, navodeći da bi to moglo da oteža borbu protiv zlostavljanja djece i protiv terorizma.

Šef Facebook-a Mark Zakerberg je rekao da je "optimističan" po pitanju sposobnosti Facebook-a da identifikuje predatore sa istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

"Neće biti moguće garantovati bezbjednost maloljetnika u digitalnom svijetu bez potpune uključenosti kompanija iz ovoga sektora i bez potpune svijesti o moralnim i društvenim posljedicama njihovog upravljanja i funkcionisanja", rekao je papa.

U septembru je Vatikan ugostio predstavnike raznih kompanija iz Silicijumske doline, dobitnike Nobelove nagrade i eksperte za kibernetiku kako bi raspravljali o etici vještačke inteligencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana