Oksford: Gejmeri dve igrice srećniji od ostalih ljudi

Srna
Oksford: Gejmeri dve igrice srećniji od ostalih ljudi

OKSFORD - Istraživanje sa oksfordskog univerziteta je pokazalo da ljudi koji su duže vreme igrali dve igrice - Animal Crosing i Plents vs Zombiz - srećniji od onih koji nisu igrali.

Kreatori ovih video igrica prikazali su anonimne podatke o tome koliko je vremena svaki od gemjera proveo igrajući, a na čelu istraživanja bio je Endrju Pržibilski.

U anketi je učestvovalo 3.274 osobe, svi stariji od 18 godina, a ispostavilo se da ukoliko igrate Animal Crosing četiri sata dnevno svaki dan, reći ćete vjerovatno da se osjećate znatno srećnije od nekoga ko to ne radi, prenio je Indeks pisanje BBC-ja.

“Ipak, to ne znači da vas Animal Crosing sam po sebi čini sretnim”, kaže Pržibilski i dodaje kako se tokom poslednjih 40 godina istraživanja sugerisala da su ljudi, što su duže igrali, bili nesrećniji.

Kaže da je moguće kako je “jedan od razloga zbog kojih se ovi rezultati razlikuju od onih pređašnjih taj što su obe igre u istraživanju imale društveni značaj.”

Profesor je rekao je kako su oni koji su se osećali primoranima da igraju, “recimo, da pobegnu od stresa, bili manje zadovoljni.”

(Kraj) pv/ivi
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana