Nova Android opcija sprečava aplikacijama da prate korisnike

GS
Nova Android opcija sprečava aplikacijama da prate korisnike

Nova verzija Eplovog operativnog sistema iOS korisnicima omogućava da na jednostavan način, samo jednim klikom na glavnom ekranu, aplikacijama i oglašivačima onemoguće praćenje njihovih onlajn aktivnosti.

To, međutim, ne znači da se oglasi više neće prikazivati korisnicima, već da njihovo pojavljivanje neće biti zasnovano na online aktivnostima korisnika.

Sličan potez sada sprema i Gugl, kompanija koja najviše novaca zarađuje upravo od onlajn oglašavanja, pa će korisnicima telefona koji rade na Android platformi omogućiti da zabrane aplikacijama i developerima praćenje njihovih online aktivnosti.

Iako korisnici Androida i sada imaju opciju da onemoguće personalizovane oglase, uprkos tome developeri i dalje imaju pristup Advertising ID-u, odnosno oznaci karakterističnoj za svaki uređaj. Developeri putem Advertising ID-a mogu da prate korišćenje aplikacije, pošto ta oznaka oglašivačima omogućava praćenje i blokiranje lažnog saobraćaja prema aplikaciji, prenosi Telegraf.

Promjena koju najavljuje Gugl onemogućiće takav način praćenja korisnika da Advertising ID više neće biti dostupan developerima i oglašivačima. Ta promjena bi trebalo da stupi na snagu krajem ove godine, za sve uređaje koje pokreće operativni sistem Android 12, odnosno početkom sljedeće godine za sve uređaje koji podržavaju Google Play.

Google poručuje da za posebne slučajeve, kao što su analitika ili prevencija prevara, spremaju alternativno rješenje koje će zamijeniti Advertising ID, koje bi trebalo da bude predstavljeno sljedećeg mjeseca.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana