Najveći hard disk na svijetu: Monstruoznih 20TB kapaciteta VIDEO

G.S.
Najveći hard disk na svijetu: Monstruoznih 20TB kapaciteta VIDEO

Nije važno za šta koristite računar, odnosno da li ste manje ili više zahtijevan korisnik - nikada nije na odmet imati koji gigabajt "u rezervi". Neki probleme nedostatka prostora za skladištenje riješavaju tako što stalno brišu nepotrebne datoteke, neki koriste "cloud" ili spoljni hard disk, ali kompanija Seagate ima novo riješenje.

Naime, priprema se hard disk koji bi trebalo da bude predstavljen u decembru. Ovaj uređaj je još ranije najavljivan (čak i prošle godine se o njemu govorilo), ali čini se da će sada konačno da ugleda svjetlost dana.

Ovo će biti prvi hard disk koji koristi posebnu tehnologiju za skladištenje podataka - HAMR (heat-assited magnetic racording), a imaće kapacitet od neverovatnih 20 TB.

Kako radi HAMR tehnologija?

Privremeno se zagreju materijali od kojih su diskovi napravljeni, pa su tako više podložni magnetnom mehanizmu. Tako je zapisivanje podataka još lakše, odnosno više podataka može da stane na disk, što rezultira i većim kapacitetom.

Pored ovog hard diska, postoje glasine da će se u isto vrijeme pojaviti i neki srugi, sa još većim kapacitetima.

Ne znamo nikakve posebne detalje, ali od procurelih podataka možemo da naslutimo kako će ovi hard diskovi da troše manje od 12W struje, kao i to da će vjerovatno da zapisuju i čitaju podatke brzinom koja je veća od 261 MB/s, prenosi Tech Radar.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana