Najgora godina za mobilne telefone u posljednjoj deceniji

GS
Foto: PhoneArena

Sudeći prema najnovijim izvještajima u kojima se iznose podaci o broju proizvedenih telefona ovo je najgora godina među 10 proteklih

Globalna proizvodnja mobilnih telefona, dakle podatak koji se ne odnosi na broj isporučenih ili prodatih uređaja, je opala skoro za 20% prilikom poređenja podataka godinu za godinom. Zatim je u prvom kvartalu zabeležen dodatni pad od 6.6%, dok je u drugom kvartalu proizvedeno samo 270 miliona uređaja. Tokom prve polovine godine proizvedeno je ukupno 520 miliona telefona što je priličan pad od 13.3 % poredeći ga sa istim periodom prethodne godine. Najgora godina za mobilne telefone u poslednjoj dekadi.

Bez obzira da li poredimo podatke na nivou pojedinačnog tromesečja ili polugodišnjeg perioda ovo je ubedljivo najgori period za mobilne telefone u poslednjoj dekadi, iznosi u svom poslednjem TrendForce izveštaju.

Ističu se tri ključna faktora koji su uticali na ovakvo stanje stvari:

Tražnja na tržištu se nakon COVID epidemije nije vratila na stari nivo niti se približno oporavila zbog toga što je izostala želja korisnika za kupovinom koja se zadržala na prilično konzervativnom nivou.

Učešće demografski jakih tržišta kao što je tržište Indije, ni približno nisu pokazala svoj puni potencijal.

Nivo zaliha od prošle godine je bio preveliki, što je izazvalo smanjenje proizvodnje novih uređaja od strane proizvođača.

Kada govorimo o proizvođačima, Samsung je ponovo rangiran na prvom mestu, sa obimom tromesečne proizvodnje od 53,9 miliona jedinica, tržišnim udelom od 19,8 %, a što je smanjenje od 12,4% u odnosu na prethodni kvartal.

Apple je i dalje drugi, sa proizvodnjom od 42 miliona jedinica i udelom od 15,4 %, što je nagli pad od 21,2 % u odnosu na prethodni mesec i najgori je po ovom pitanju među prvih šest brendova.

Najgora godina za proizvođače mobilnih telefona u poslednje vreme

Sledeći korak ka oporavku je izlazak iPhone 15 serije, ali se u preliminarnim informacijama provlači vest da će mala stopa ispravnih senzora kamere uticati na smanjeni obim proizvodnje, ali i dalje može da nadmaši Samsung.

Xiaomi (uključujući Redmi/POCO) ima kvartalnu proizvodnju od 35 miliona jedinica, sa udelom od 12,9 %, i povećanjem od 32,1 % u odnosu na prethodni kvartal, uglavnom zbog očiglednog čišćenja zaliha i forsiranja izlaska novih modela.

Međutim, u poređenju sa drugim brendovima, zalihe ovog brenda su i dalje visoke i trebalo bi da ostanu na sličnom nivou i tokom trećeg tromesečja tekuće godine.

OPPO (uključujući Realme/OnePlus) je rangiran na četvrtom mestu, sa proizvodnjom od 33,6 miliona jedinica i udelom od 12,3 %. Beleži povećanje proizvodnje od 25,4 % na mesečnom nivou, pre svega zahvaljujući snažnoj potražnji na tržištu jugoistočne Azije.

Očekuje se da će u narednom tromesečju porasti još 10-15 % i pozicionirati se tik uz Xiaomi.

Transsion (uključujući Infinik/itel) se po prvi put probio na peto mesto, sa proizvodnjom od 25,1 miliona jedinica, učešćem od 9,2% i naglim povećanjem proizvodnje od 71,9% u odnosu na prethodni mesec, uglavnom zbog popunjavanja inventara u prodajnom kanalu, lansiranja novih proizvoda i ulazak na tržište srednjeg i visokog ranga.

Od marta ove godine, Transsion mobilni telefoni beleže dobre rezultate i očekuje se da će nastaviti istim trendom u trećem kvartalu.

Vivo (uključujući iQOO) je pao na šesto mesto, sa obimom proizvodnje od 23 miliona jedinica i udelom od 8,5%, a što je povećanje od 15% na mesečnom nivou.

U drugoj polovini godine tražnja na tržištima poput Evrope i Sjedinjenih Američkih Država se još uvek nije značajnije oporavila. Čak i ako se indijsko tržište poboljša, neće moći da preokrene trend kontinuiranog pada na globalnom tržištu pametnih telefona.

Do 2024. ekonomska situacija i dalje nije optimistična, a predviđa se da će godišnja stopa rasta globalne proizvodnje pametnih telefona biti samo 2-3%, prenose kineski izvori, prenosi Benchmark.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana