Najbezbjedniji telefon na svijetu: Nikada niste čuli za njega, a ovo je već peti model

G.S.
Najbezbjedniji telefon na svijetu: Nikada niste čuli za njega, a ovo je već peti model

Računari sa dvostrukim i multi butovanjem popularna su praksa kod iskusnih korisnika jer im omogućava da imaju nekoliko zasebnih “profila”. Mnogi koriste ovakve funkcije zbog bezbjednosti, pa je pomalo iznenađujuće što ovaj trend nije zaživio i na mobilnim uređajima.

Zato nam pravo iz Finske, zemlje koja nam je obezbjedila jedan od najpopularnijih telefona ikada, Nokiju 3310, dolazi mobilni telefon Bittum Tough Mobile 2C.

Ovaj smartfon je čvrst iznutra kao i spolja, ali to vješto prikriva suptilnim dizajnom biznis telefona. Radi na dva operativna sistema - stabilnom Androidu 9 i sopstvenom Secure OS-u (koji je zasnovan na Androidu), a dolazi i sa besplatnim Yubuko 5 NFC sigurnosnim ključem.

Dva operativna sistema su potpuno odvojeni jedan od drugog, a uređaj posjeduje i stalno uključen VPN i podršku za sopstveno Bittiumovo upravljanje mobilnim uređajima. Šteta što nije uključena zaštita mobilne krajnje tačke.

Sam uređaj je i MIL-STD-810G i IP67 sertifikovan, što znači da sigurno može da izdrži pokoji udarac. Takođe, dolazi i sa režimom privatnosti koji se može aktivirati jednim pritiskom na dugme, onemogućavajući Bluetooth, mikrofon i kameru.

Podaci o cijeni još nisu dostupni, ali s obzirom na to da Touth Mobile  2 košta oko 1.400 evra, novi model 2C ne bi smio da bude jeftiniji od toga.

Bittium mobilni telefoni, inače, nisu zastupljeni kod nas na tržištu (bar ne zvanično), ali imaju veliki ugled u poslovnom svijetu upravo zbog svoje bezbjednosti. Do sada su izašli modeli Bittium Tough Mobile, Bittium Tough Mobile R R, Bittium Tough Mobile C, Bittium Tough Mobile 2 i ovaj, najnoviji, Bittium Tough Mobile 2C.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana