Mitrović: "Huavej" može da doprinese procesu digitalizacije u BiH

Srna
Foto: SRNA

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da kompanija "Huavej", koja je globalni lider u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, može da ponudi značajan doprinos u procesu digitalizacije BiH.

"Primjena 5G tehnologije u određenim zemljama već pokazuje važnost digitalizacije kako za ekonomiju, tako i za očuvanje životne okoline", istakao je Mitrović u razgovoru sa delegacijom "Huaveja" u Dubaiju, gdje je posjetio

"Huavej egzibišn" centar.

 

Mitrović je upoznao predstavnike "Huaveja" da Ministarstvo kojim rukovodi, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, ulaže dodatne napore za donošenje nove legislative, kao i strateških dokumenata potrebnih za dostizanje željenog cilja da bi bila omogućena digitalizacija i primjena 5G mreže u budućem periodu.

 

"Ministarstvo će nastaviti da radi na primjeni 4G mreže u skladu sa ugovornim obavezama telekom operatera, te uporedo da stvara preduslove za uspostavljanje 5G mreže", navodi se u saopštenju.

 

On je podsjetio da je "Huavej" prisutan u više od 170 zemalja i regiona širom svijeta, a u BiH više od 10 godina, saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Mitrovića je tokom posjete "Huavej egzibišn" centra u Dubaiju dočekao generalni direktor "Huaveja" za BiH Sju Kun i delegacija kompanije.

 

Tokom posjete centru delegacija Ministarstva je imala priliku da se upozna o najsavremenijim tehnologijama i razgovara o važnosti tehnoloških inovacija u pogledu smanjenja troškova i povećanja energetske efikasnosti, te potencijalnoj koristi 5G tehnologije za različite industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana