Milioni Android telefona stižu sa unaprijed instaliranim malverom

GS
Foto: Unsplash

Istraživači kompanije "Trend Micro" upozoravaju da su milioni Android uređaja širom svijeta zaraženi zlonamjernim malverom prije nego što se uopšte i isporuče iz fabričkih postrojenja.

U najvećoj mjeri, u pitanju su jeftini Android telefoni, a među uređajima koji iz proizvodnje u sebi nose "firmver" nalaze se i televizori, pametni satovi i drugi uređaji.

Iz analitičke kompanije poručuju da je proizvodnja ovakvih uređaja u najvećoj mjeri prepuštena OEM-ima (originalni proizvođač opreme), što osobama u proizvodnom procesu omogućava da zaraze proizvode zlonamjernim kodom prije isporuke.

Ovo ubacivanje malvera počelo kada je cijena firmvera mobilnih telefona pala. Konkurencija između distributera firmvera postala je toliko velika da na kraju provajderi nisu mogli da naplate svoj proizvod.

Putem telemetrijskih podataka, istraživači su procjenili da se milioni zaraženih uređaja nalaze širom svijeta, ali da ih je najviše u jugoistočnoj Aziji i istočnoj Evropi. Prema statističkim podacima koje su sami kriminalci prijavili njih je oko 8.9 miliona, kažu iz kompanije "Trend Micro".

Tim istraživača je potvrdio da je zlonamjerni softver pronađen u telefonima najmanje 10 dobavljača, ali da je vjerovatno bilo još oko 40 pogođenih.

Za one koji žele da izbjegnu zaražene mobilne telefone, mogli bi na neki način da se zaštite tako što će se držati visoke klase. Odnosno, loš firmver naći ćete na jeftinijim Android uređajima, pa je preporuka korisnicima da se drže većih brendova, kao što su Samsung ili Google, koji su prema riječima istraživača "relativno dobro vodili računa o bezbjednosti svog lanca snabdijevanja".

Mada ni to nije nužno i garancija sigurnosti, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana