Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi

GS
Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi

Microsoft- ova legendarna igra Solitaire je slavi 30. godina postojanja.

Iako se pojavio prije tri decenije, Solitaire je i dalje popularan te ga mjesečno igra 35 miliona igrača, odnosno 100 miliona igrača svakog dana u cijelom svijetu.

Microsoft Solitaire se prvi put pojavio u sklopu Windows sa 3.0 još 1990. godine, a bio je dizajniran kako bi se korisnici naučili služiti mišem. Hvatanje virtuelnih karti i njihovo premještanje je učilo korisnike osnovama "drag-and-dropa" na Windowsu, a koristimo ga i danas.

Microsoft Solitaire se prvobitno zvao Windows Solitaire, a postao je jedna od najpopularnijih igara na svijetu. Sa svakom verzijom Windowsa dolazi već više od dva desetljeća. To znači da je bio dio više od milijarde kompjutera.

Programirao ga je Majkrosoftov stažist Ves Čeri, a za dizajn je odgovorna Susan Kare.

Solitaire aktivno igraju milioni ljudi širom svijeta, a u Kuću slavnih svjetskih videoigara je ušao prošle godine. Igra se na više od 200 tržišta, a dostupno je 65 jezika, piše Verdž.

Treba napomenuti da je Solitaire prestao biti dio Windows kada se pojavio Windows 8 2012. godine, ali je tri godine poslije vraćen dolaskom Windowsa 10.

Igra je sada dostupna na svim većim operativnim sistemima, Windowsu, iOS-u, Androidu pa čak i na vebu.

(Klix.ba)


 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana