Microsoft izdaje dramatično upozorenje za Windows10 - odmah ažurirajte računar

GS
Foto: Ilustracija

Korisnici Windows 10 se pozivaju da se uvjere da su njihovi računari u potpunosti ažurirani jer su u posljednjoj nadogradnji ispravljene 44 ranjivosti, a tri se smatraju kritičnim.

Korisnici operativnog sistema Windows 10 trebali bi da se pobrinu da njihovi uređaji budu u potpunosti ažurirani najnovijim zakrpama kompanije Microsoft. Kompanija iz Redmonda upravo je objavila brojne nadogradnje koje ispravljaju sve te greške, a neke se smatraju toliko ozbiljnim da su dobile ocjenu "kritično", prenosi b92.

Možda najopasnija od svih je prijetnja koju sajber kriminalci aktivno eksploatišu, iako nije jasno koliko je korisnika Windows-a do sada pogođeno. Microsoft  je potvrdio da su napadači uspjeli da pronađu slabost u nečemu što se zove "Windows Update Medic".

To je relativno novi dodatak sistemu Windows 10 koji je kreiran da radi u pozadini i popravlja greške u komponentama Windows Update-a. To znači da računar može da nastavi da prima značajna ažuriranja u svakom trenutku.

U objavi na svojoj bezbjednosnoj stranici, Microsoft je rekao: "Napadač koji je uspješno iskoristio ovu ranjivost mogao bi da pokrene proizvoljan kod sa privilegijama sistema. To znači da bi napadač mogao da instalira programe. Pregleda, mijenja ili briše podatke ili otvara nove naloge nad kojima bi imao punu kontrolu. Microsoft je istražio problem i objavio bezbjednosne ispravke za rješavanje ove ranjivosti."

Ova nova zakrpa sadrži popravke za tri "zero day" ranjivosti i ukupno 44 nedostatka, tako da je svakako vrijedno ažurirati vaš računar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana