Mask Tviteru: Botove na sunce

GS
Foto: Tanjug

Vlasnik "Tesle" Ilon Mask saopštio je da bi njegovo planirano preuzimanje "Tvitera" vrijedno 44 milijarde dolara moglo da se nastavi ako kompanija može da potvrdi neke detalje o tome kako mjeri da li su korisnički nalozi botovi ili stvarni ljudi.

Milijarder i izvršni direktor "Tesle" pokušao je da odustane od sporazuma o kupovini društvene mreže, što je dovelo do toga da ga Tviter prošlog mjeseca tuži ne bi li zaključio kupovinu.

Mask je podnio kontratužbu, optužujući Tviter da obmanjuje njegov tim o pravoj veličini baze korisnika i drugim problemima, za koje je rekao da predstavljaju prevaru i kršenje ugovora.

"Ako Tviter jednostavno pruži svoj metod uzorkovanja 100 naloga i kako potvrđuju da su stvarni, dogovor bi trebalo da se nastavi pod originalnim uslovima. Međutim, ako se ispostavi da su njihove prijave materijalno lažne, onda ne bi trebalo", napisao je Mask na Tviteru.

Tviter je u subotu odbio da komentariše Maskov zahtjev. Kompanija je više puta otkrivala Komisiji za hartije od vrijednosti procjenu da je manje od pet odsto korisničkih naloga lažno ili spam, uz negiranje da bi taj broj mogao da bude veći, prenosi RTS.

Mask je pozvao i izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala na javnu debatu o tome koliko je bot naloga. 

"Neka dokaže javnosti da je manje od pet odsto botova na dnevnom nivou", naveo je Mask.

Raspisao je i anketu na toj društvenoj mreži oko toga koliko je botova na dnevnom nivou. Pitanje glasi: Manje od pet odsto dnevnih korisnika Tvitera su botovi?
Za glasanje je ponudio samo dva odgovora: da i ne. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana