Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu predstavio sistem koji će omogućiti projektovanje mašina alatki

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- Na Mašinskom fakultetu u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen sistem koji će omogućiti projektovanje mašina alatki i njihovu revitalizaciju primjenom CNC tehnologije, a za realizaciju projekta grad Istočno Sarajevo izdvojio je oko 8.000 KM.

Grad Istočno Sarajevo obezbijedio je nabavku dvije linearne ose koje će omogućiti projektovanje i izradu rekonfigurabilne noseće strukture, a nakon toga i postavanje mašine.

Predstavljanju sistema prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić.

Putem projekta "Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu" opremljena je savremena laboratorija za CNC mašine alatke i CIM sisteme, koja u potpunosti zadovoljava potrebe edukacije u tom domenu, a, osim programiranja, važan dio osposobljavanja budućih stručnjaka u ovoj oblasti predstavlja i projektovanje mašina alatki ili njihova revitalizacija.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milija Kraišnik izjavio je novinarima, nakon predstavljanja sistema, da je riječ o komponentama koje omogućavaju koncipiranje mini-CNC mašina, te da će studentima biti omogućen uvid u kretanja u pogone, što nije moguće u realnom okruženju.

On je zahvalio Gradskoj upravi za vrijednu pomoć prilikom nabavke edukativne i naučnoistraživačke opreme za poboljšanje kapaciteta Mašinskog fakulteta.

"Svakako da će ovi kapaciteti zauzeti značajna mjesta u našem katalogu naučne opreme i pomoći prilikom edukacije, izrade naučnoistraživačkih radova i koristiće se na prvom i drugom ciklusu studija. Sigurno da će u budućnosti Fakultet postati prepoznatljiv po opremi, tako da će je koristiti i korisnici iz regije na trećem ciklusu studija", istakao je Kraišnik.

Vuković je dodao da je ovo bila prilika da se vidi konkretan rezultat pomoći grada Mašinskom fakultetu.

"Veoma smo zadovoljni onim što smo vidjeli i čuli i što je naša pomoć upotrebljena da se nabave određene komponente koje će služiti da se i studenti i profesori edukuju, ali i da mogu da rade naučnoistraživačke radove", naglasio je Vuković.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da postoji čvrsta veza između Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu i mašinskih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu.

"Ovaj fakultet može se pohvaliti time da ovdje stanuje kvalitet i da odavde ne izlaze samo studenti sa diplomama, nego i sa znanjem koje će im poslužiti i u realnom sektoru, ali i svim drugim mjestima gdje budu radili", naveo je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana