"Majkrosoft" nudi "Vindouz" i u klaudu

Srna
"Majkrosoft" nudi "Vindouz" i u klaudu

SIJETL - Američki tehnološki gigant "Majkrosoft" saopštio je danas da će svoj operativni sistem "Vindouz" nuditi i kao uslugu u klaudu, s ciljem lakšeg pristupa poslovnim aplikacijama sa više uređaja.

Usluga će biti nazvana "Vindouz 365" i biće pokrenuta 2. avgusta i radiće poput kupovine novog računara jer će firme ili škole navesti koliko im je za novu mašinu potrebno snage, memorije i skladišnog prostora.

Međutim, umjesto čekanja na dolazak fizičkog računara, poslodavac ili učenik će pristupiti operativnom sistemu u klaudu putem postojećeg kompjutera, ajfona ili bilo kojeg drugog uređaja sve dok je internet pretraživač kompatibilan sa "HTML5".

Verzija sistema u klaudu stvorena je na osnovu informacija dobijenih od klijenata koji su tražili da poslodavci i učenici imaju brži i lakši pristup računaru bez obzira na fizičku lokaciju.

Usluga je slična takozvanim virtuelnim ili udaljenim desktopovima koja je prisutna u proteklih nekoliko decenija ali neophodan im je sofisticiran tehnološki sektor za postavljanje i upravljanje.

"Majkrosoft" je izrazio nadu da će tehnologija "Vindouz 365" olakšati vlasnicima manjih firmi ili manjim školama upotrebu bez veće tehnološke službe i sa predvidivim mjesečnim troškovima na osnovu jačine virtualnog kompjutera.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana