Majkrosoft izdao upozorenje "Odmah ažurirajte svoj računar"

GS
Majkrosoft izdao upozorenje "Odmah ažurirajte svoj računar"

Majkrosoft je pozvao korisnike da odmah ažuriraju Vindovs, nakon što je otkrivena greška, piše CNN.

Problem se pojavio nakon što su istraživači firme za sajber-bezbjednost Sangfor nenamjerno objavili detaljna upustva kako se iskorištava PrintNightmare  greška u okviru Vindovs Print Spoler servisa. Vindovs Print Spoler servis, inače, omogućuje većem broju korisnika da pristupi istom.

Stručnjaci su krajem majaa objavili da su pronašli ovu grešku i izvijestili Majkrosoft o njoj. Iako su odmah uklonili upustvo o tome kako iskoristiti grešku, one su objavljene i na drugim stranicama, među kojima i na GitHubu.

Majkrosoft je reagovao saopštenjem u kojem stoji da hakeri, koristeći grešku, mogu preuzeti kontrolu nad računarom, brisati i instalirati datoteke i dodavati nove korisničke račune s punim korisničkim pravima, što bi im dalo veliku kontrolu nad računarom mogli bi izazvati ozbiljnu štetu.

Majkrosoft je pozvao sve korisnike Vindovsa sedam i deset da odmah ažuriraju svoje računare putem Vindovs apdejt servisa kako bi se riješili potencijalno ozbiljnog problema. "Ažuriranja za Vindovs Server 2016, Vindovs deset verziju 1607 i Vindovs Server 2012 očekuju se uskoro", navodi se u saopštenju, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana