Legendarni sajt za torente oboren: Da li je ovo “posljednji ekser u kovčegu”?

GS
Legendarni sajt za torente oboren: Da li je ovo “posljednji ekser u kovčegu”?

Popularni sajt za torente Pirate Bay je nedostupan već više od dve nedelje.

Kako piše TorrentFreak, u pitanju je tehnički problem, a ne zna se kada će da bude rešen. Međutim, to možda ima i dobru stranu.

Kako kažu iz Pirate Bay, činjenicu da je sajt “pao” širom svijeta koriste da napišu neke nove linije koda i da ga učine još boljim.

Ova informacija, vjerovatno, pruža priliku da odahnu svima onima koji su se uplašili da bi ovo mogao da bude poslednji ekser u kovčegu iznenađujuće otpornog izvora torenta.

Nejasno je šta se tačno mijenja u osnovnom kodu. Međutim, čini se da će stabilnost biti jedan od ključnih prioriteta, pogotovo jer se čini da sajt sve češće pada.

Druga mogućnost je novi dizajn ili neke novi funkcije. Ipak, s obzirom na to da se malo stvari promjenilo u izgledu i radu Pirate Bay sajta u proteklih 19 godina, ovo je malo vjerovatno.

Mnogi torent sajtovi oslanjaju se na Pirate Bay, pa je veoma moguće da fajlove koje preuzimate uz pomoć nekih drugih torent sajtova potiču baš sa ovog švedskog “čvorišta”.

Svakako da postoji puno prodžy sajtova koji daju utisak da pravi Pirate Bay radi, ali to su i dalje samo prodžy sajtovi. Svejedno, moguće je da se pravi sajt “oporavi vrlo brzo, jer je to i činio toliko puta do sada.

Da li je torent nezakonit?

Podsjećanja radi, preuzimanje putem torenta nije nezakonito. Torenti su male datoteke koje sadrže “ključeve” za preuzimanje bilo kog sadržaja.

Torent sajtovi vas spajaju sa korisnicima širom svijeta, odnosno sa sadržajem na njihovom računaru, tako da zajedno sa stotinu ili hiljadu drugih možete u malim dijelovima preuzimati sadržaj.

Korišćenje torenta da preuzmete neki sadržaj kršeći autorska i srodna prava kojima je zaštićen, ili da preuzmete neki sadržaj bez odobrenja vlasnika - to je nezakonito.

Takođe, ne postoji “siva zona” u kojoj se nalazi striming sadržaja. Preuzeli ili strimovali nešto što ne smijete, svejedno je - zakon je prekršen.

 

(B92)

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana