Laptopu iz 1989. je potrebno 584 miliona godina da zaradi jedan dolar od rudarenja bitkoina

b92
Foto: ilustracija

Ne očekujte da se obogatite od rudarenja kriptovaluta na laptopovima starim više od 30 godina.

Laptopovi su postojali i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, a u najvećoj mjeri su se proizvodili kako bi obavljali zadatke sa obradom tekstova.

Vlasnik Toshiba T3200SX laptopa iz 1989. godine je svoj uređaj čuvao sve ovo vrijeme i odlučio je da ga uposli u svrhu rudarenja bitkoina.

Zasnovano na trenutnim vrijednostima, kao i snazi rudarenja, Toshiba T3200SX laptopu bi bilo potrebno oko 584 miliona godina da zaradi jedan dolar od rudarenja bitkoina.

Naravno, svrha ovog eksperimenta nije da se zaradi što je više moguće od rudarenja, već da se pokaže da je rudarenje moguće na velikom broju uređaja.

"Mnogi uređaji mogu da se koriste za rudarenje bitkoina, od od ASIC-a ili GPU karti do Raspberry Pi računara. Zašto da ne isprobate nešto što je veoma egzotično? Poput laptopa starog 32 godine. Zbog čega? Zato što to možemo", ističe Dimitrij Elijusejev - kreator ovog eksperimenta.

Elijusejev je Python i IoT programer, a takođe sebe naziva i naučnikom-entuzijastom. On objašnjava da je najbolji način da proučavamo bilo koju tehnologiju - da je isprobamo. Čak i kada sam projekat nije praktičan.

"Ljudima je jasno da ih rudarenje bitkoina na računaru starom 30 godina neće načiniti bogatim. Ali će im omogućiti da razumeju proces, kako sve funkcioniše u pozadini, kao i da uporede kako su performanse računara napredovale tokom svih ovih godina", ističe Elijusejev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana