Kraj jedne ere: BlackBerry obustavlja proizvodnju telefona

Agencije
Kraj jedne ere: BlackBerry obustavlja proizvodnju telefona

Uvijek je tužno kada jedan brend telefona mora da prizna kako mu je došao kraj. Često su to baš one marke koje su obilježile jedan period u vrtoglavom usponu tehnologije mobilnih telefona, ali sada jednostavno ne mogu da "izdrže tempo". Ovaj put, to je BlackBerry.

Još u decembru 2016. godine, TCL je objavio da je obezbijedio prava za stvaranje i prodaju pametnih telefona marke BlackBerry.

Ovo je doživljavano kao oživljavanje brenda, a rezultiralo je izdanjem telefona poput BlackBerry KEYone, Motion, KEY2 i KEY2 LE.

KEY telefoni bili su posebno zanimljivi jer su vratili kultni BlackBerry dizajn sa fizičkom QWERTY tastaturom u svijetu ispunjenom ravnim staklenim pločama koje se međusobno ne razlikuju.

Na žalost, nostalgija dizajna iz prošlih dana izgleda da nije bila dovoljna da BlackBerry brod nastavi sa plovidbom.

U saopštenju se ne spominje da li će biti budućih ažuriranja softvera.

Model KEY2 i dalje koristi Android 8.1 Oreo, a teško da će nakon ovih vesti neki BlackBerry biti ažuriran na kasnije Android verzije.

BlackBerry telefoni počeli su kao pejdžeri 1999. godine, a svoje ime izgradili su u sferi "poslovnih telefona". Prvi "pametni telefon" napravili su 2002. godine.

U zvaničnoj objavi na Tviter nalogu piše da će, zaključno sa 31. avgustom, TCL prestati sa prodajom i proizvodnjom ove marke telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana