Kompanije pozvale na akciju protiv "Gugla"

Srna
Foto: Arhiva

BRISEL- Grupa od 165 kompanija i industrijskih tijela pozvala je regulatore EU da zauzmu stroži stav prema "Guglu", navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

U ovoj grupi su kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU.

U zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager kompanije navode da "Gugl" daje povlašten položaj svojim servisima za smještaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage.

Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta. "Gugl", koji posluje u sastavu "Alfabeta", ranije je odbacio ocjene da nepošteno favorizuje svoje servise.

Ovaj gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne "Guglu" u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema "android" i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to "Gugl".

Među potpisnicima pisma su, između ostalih, "Jelp", "Ekspidija", "Trivago", "Kelku", "Stepstoun" i "Faundem".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana