Kineski Huavej proizveo sopstveni AI procesor

Tanjug
Kineski Huavej proizveo sopstveni AI procesor

BEOGRAD- Inženjeri kineske kompanije Huavej uspjeli su da sastave domaći grafički čip (GPU) namijenjen razvoju vještačke inteligencije, što bi mogao da bude značajan korak za Kinu u pogledu njene nezavisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

 Generalni direktor kompanije iFlytek Liu Ćingfeng, koja je "ortak" Huaveja na ovom projektu zadužena za softverski segment, rekao je da je  neimenovani čip po performansama rame uz rame sa Nvidijinim A100 grafičkim procesorom, od koga je jedino jači H100, prenosi portal Svijet kompjutera.

Pod uslovom da je Liu u pravu, kako je navedeno, ovo bi bio značajan korak za Kinu u pogledu njene nezavisnosti u odnosu na zapadnu tehnologiju.

Naročito je važan za sam Huavej koji je, zbog američkih sankcija, primoran da od Nvidije kupuje A800, krnju verziju A100-ke sa protokom od 400 gigabajta po sekundi, umjesto 600.

Ovakvo stanje, dodaju, podstaklo je i crno tržište, gdje su primjerci A100 duplo skuplji od njihove propisane cijene od 10.000 dolara, i to bez garancije.

Postojaće u verziji i na kineskom i na engleskom jeziku, iako se očekuje da isprva ne bude jednako efikasan u radu, iz ove dvije kompanije se nadaju da će se to tokom prve polovine sljedeće godine promijeniti na bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana