Kako Google Maps pravi proračune

Agencije
Kako Google Maps pravi proračune

Google Maps je jedna od najpopularnijih aplikacija za snalaženje u prostoru. Mnogi je svakodnevno koriste prilikom vožnje kroz grad, jer ih obaviještava o gužvama, saobraćajnim nesrećama i sličnom. Međutim, da li znate kako Google pravi svoje proračune?

Na svom zvaničnom blogu, Google je objavio zanimljiv tekst o tome kako se zapravo izračunavaju najbrže rute, gužve na putevima i slično (čak 97% proračuna je potpuno tačno, tvrde oni). Otkriveni su neki novi detalji, kao i više informacija o ulozi vještačke inteligencije.

Podaci se skupljaju, analiziraju i pokazuju kakva je prosječna gužva na putevima u određenom periodu dana. Kako se saobraćaj izračunava, pokazali su na primjeru kretanja jednim auto-putem u Kaliforniji.

Tamo se vozila tokom između 6 i 7 časova ujutru najčešće kreću brzinom od oko 105 km/h, ali tokom popodneva brzina kretanja, zbog velikih gužvi, opada na oko 35 km/h. Te podatke koji su bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na auto-putu, Google zatim kombinuje sa stanjem stvari u realnom vremenu, koristeći AI.

Veštačka inteligencija, odnosno mašinsko učenje, predviđa na taj način trajanje putovanja. Predviđanja se prilično brzo mijenjaju u posljednje vrijeme, zbog pandemije koronavirusa. Mnogi rade od kuće, pa su zato gužve na putevima manje, a zbog toga se koriste podaci samo od prethodne dvije do četiri sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana