Kako da zaštitite svoju privatnost od Google-a

GS
Foto: Gizbot

Ukoliko želite da živite u digitalnom svijetu, teško da možete da zaobiđete Google. Ovaj pretraživač sakuplja mnoge podatke o vama i vašim navikama na internetu, ali postoji nekoliko trikova kojima možete da ograničite gd‌je će da vas prati i koje će sve informacije o vama moći da prikuplja, odnosno šta ćete od njega moći da sakrijete.

Google Maps

Na primjer, kada god koristite Google Maps kako biste pronašli lokaciju ili put do odredišta u Google-u čuvaju podatke o tome gd‌je ste bili, kako bi ih poslije koristili da unaprede svoje usluge i prikažu vam relevantne oglase.

Na raspolaganju su vam tri opcije pomoću kojih možete da odredite koliko podataka o vama prikupljaju u Google-u. To ćete uraditi tako što ćete otići u “Location History“. Ako isključite ovu opciju izgubićete mogućnost naknadnog pregleda mjesta koja ste posjetili i ruta kojima ste putovali. Mimo toga, nećete niti primjetiti da je neaktivna.

Location – ova opcija je hiperveza na opcije GPS-a u vašem smartfonu. Ako je isključite Google Maps neće imati pristup podacima o vašoj trenutnoj lokaciji. Možete čak i da uskratite dozvolu pristupa baš toj aplikaciji kako vas ne bi špijunirala u pozadini.

Web and App Activity – ako isključite ovu opciju onda ćete onemogućiti Google-u skladištenju svih vaših aktivnosti u bilo koji Googleov proizvod ili uslugu. Ona takođe omogućava deljenje podataka o vašoj lokaciji među Googleovim aplikacijama.

Sve tri opcije ćete naći u aplikaciji Google Maps ako otvorite opciju s navigacijom i kliknete na – Settings pa Personal Content i zatim App History and Location Settings.

Na istoj stranici ćete naći hiperveze potrebne kako biste obrisali postojeće podatke o lokaciji. Potražite Delite all Location History i Delite Location History Range.

Ako koristite pametni telefon s operativnim sistemom, Android Google ne treba aplikaciju Maps kako bi mogao da vas prati.

Stalno vas prati

Iako vam jeste ili nije uključena opcija u vezi sa lokacijom, vaš Android vas stalno prati i bilježi gd‌je idete. Jedini način kako možete da ga onemogućite je da isključite opcije “Web & App Activity i Location History“.

Ako želite da isključite, ali niste instalirali Google Maps evo šta treba da uradite. Otvorite stranicu My Activity i u opcijama na levoj strani potražite ih pod Activity Controls.

Na pametnim telefonima s Androidom Google takođe skladištite veliki broj ličnih podataka, poput kontakata, sastanaka unešenih u kalendar i načina na koji koristite aplikacije. Zna kad ste uključili određenu aplikaciju, koliko često je koristite i tome slično u meri dovoljnoj za stvaranje mape obrazaca ponašanja.

Želite to da onemogućite? Otvorite stranicu Activity Controls i pronađite opciju Device Information. Ako poželite da obrišete tačno određeni unos, moraćete da se vratite na My Activity.

Google vas prati i procjenjuje i kad unosite pitanje u njegov pretraživač. I to možete da promenite na stranici My Activity, gd‌je na primjer, možete da uklonite istoriju pretraživanja ili da pauzirate praćenje.

Istorija pretrage na YouTube

U Googleu takođe znaju šta ste sve tražili i gledali na YouTube-u. Alate kojima to možete smanjiti i promeniti ćete naći pri dnu stranice Activity Controls. Za brisanje otvorite tab Delite Activity By. Možete takođe i u aplikaciji YouTube otvoriti Settings, pa zatim History & Privacy.

Pretraga u Chrome-u

Googleov web pretraživač Chrome takođe sve prati i pomno bilježi. Kako biste isključili istoriju pretraživanja i praćenje aktivnosti otvorite stranicu Activity Controls pa pod Web & App Activity isključite opciju Include Chrome history.

Takođe u opcijama Chrome-a odznačite Help improve safe browsing i Automatically send usage statistics. Pojedinačne unose moraćete ukloniti putem stranice My Activity. A možete i zamijeniti Chrome nekim drugim pretraživačem.

Google asistent

Sva vaša pitanja i razgovori s digitalnim pomoćnikom Google Assistantom takođe su praćeni i trajno uskladišteni. To možete isključiti, ali imajte na umu da ćete time onemogućiti neke od opcija ovog asistenta, kao na primjer, višestruke profile za Google Home.

Opcije ćete naći na tabu Activity Control, pod Voice and Audio Activity. Želite ukloniti nešto specifično? Opet ćete morati na stranicu My Activity.

Fotografije i video zapisi u Google Photos

Fotografije u Google Photos se koriste za prepoznavanje objekata i lica. Na žalost, to možete da uklonite samo ako prestanete da koristite tu platformu, prenosi B92.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana