Kako da saznate da li je vaš telefon džepni špijun

G.S.
Kako da saznate da li je vaš telefon džepni špijun

Neke aplikacije se uključuju i bez vašeg odobrenja, pa tako vaši mobilni telefoni lako postaju džepni špijuni. Dozvole koje aplikacije prilikom instalacije na telefon traže, da bi mogle da koriste mikrofon ili kameru, već su vam odavno poznate.

Ako na njih ne date saglasnost, možda uopšte i nećete moći da koristite neke aplikacije ili bar one njihove opcije koje zahtijevaju komunikaciju.

Neke aplikacije, međutim, imaju „zlonamjernije namjere”, pa mikrofon i kamere uključuju bez ikakvog odobrenja, kad god im se prohtije. Tako vaši telefoni lako postaju „džepni špijuni”.

Još 2018. godine, više od 250 aplikacija iz Gugl Plej prodavnica je označeno kao one koje, putem mikrofona telefona, prisluškuju zvukove u pozadini, kako bi aplikacije „prisluškivale” i potom vam „servirale” targetirane reklame, na osnovu onoga o čemu ste prethodno pričali. Tu su, naravno, i sveprisutne teorije zavjere da nas naši telefoni konstantno i aktivno stalno prisluškuju.

Dobra vijest u svemu ovome je to da možete da preduzmete nekoliko jednostavnih koraka kako biste očuvali svoju privatnost i „utišali” bilo koju sumnjivu aplikaciju.

1. Saznajte koje aplikacije već imaju dozvolu za korišćenje mikrofona i kamera

Ovo je veoma jednostavno izvesti. Opcija „Menadžer dozvola” (Premision Manager) se nalazi u podešavanjima, u meniju za menadžment aplikacija.

Android

- - Settings > Apps & Notifications > Advanced > Permission Manager (na nekim Android uređajima se nalazi odmah u App meniju, odnosno nema Advancd opciju)

U Permission Manager možete da vidite kojim sve aplikacijama i ostalim dijelovima vašeg telefon je šta dozvoljeno, i da bilo kojoj aplikaciji dozvolite ili uskratite dozvolu za korišćenje mikrofona i kamere.

iOS

- Settings > Privacy > obaberite opciju Microphone ili Camera (u zavisnosti šta biste želeli da provjerite) > on/off - dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere za određene aplikacije.

Budući da, svakako, nisu sve aplikacije zlonamjerne, kada se razmišljate da  dozvolite ili onemogućite korišćenje mikrofona ili kamere, ako imate nedoumica oko određene aplikacije, razmislite da li ste ili ćete, kada i koristite, ikada koristiti mikrofon ili kameru. Tako ćete se lakše odlučiti kojoj treba, a kojoj ne treba da uskratite dozvolu.

2. Daunlodujte aplikaciju koja prati kada su mikrofon ili kamera uključeni

Kada su korisnici Apple iOS platforme u pitanju, oni će uskoro, i okviru samog operativnog sistema, dobiti priliku da nadgledaju „rad” mikrofona i kamere. To će im omogućiti najnovija verzija iOS 14.

Sa njim stiže i nova opcije - indikator snimanja (recording indicator), koja će korisnike obaviještavati ako/kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kamere. Kontrolni centar (Control Center) će omogućiti i da se vide one aplikacije koje su nedavno koristile mikrofon i kamere, i da li su nešto snimale.

Što se Android korisnika tiče, njima je na raspolaganju aplikacija  Access Dots, koja ima sve prethodno pomenute opcije.

Kao i iOS rešenje, Access Dots koristi indikatore u uglu ekrana, koji se pale i gase da vas obavijeste kada neka od aplikacija koristi mikrofon ili kamere.

3. Postoji i hardversko rješenje

Ako se i dalje ne osjećate sigurno zbog mogućeg praćenja, postoje i druge opcije, kao što je fizičko blokiranje, odnosno onemogućavanje snimanja. Tako uvijek možete da prelijepite neku naljepnicu preko prednje ili preko zadnje kamere.

Postoje i čvrste futrole sa “slajder” poklopcem koji pokriva, kao prednju selfi tako i zadnje kamere, kada se ne koriste.

Postoje i posebni blokeri mikrofona, koji koriste 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. One funkcionišu na isti način na koji slušalice blokiraju mikrofon, pa vam i same slušalice mogu poslužiti umjesto blokera, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana