Izašao Firefox 87

GS
Foto: Ilustracija

Mozilla je objavila Firefox 87.0, najnoviju verziju svog web browsera otvorenog koda.

Slijedeći decembarski Firefox 85 i februarski Firefox 86, najvažnije karakteristike nove verzije – Smart Blocki poboljšano referrer trimovanje – povezane su sa privatnošću. 

Firefox  već duže vrijeme podrazumijevano blokira skripte nezavisnih proizvođača za praćenje. 

Uglavnom, ovo funkcioniše prilično neprimjetno – ali u nekim slučajevima blokirane skripte mogu ometati prikazivanje stranice, bilo da odlože/uspore njeno učitavanje ili da ga trajno onemoguće.

Smart Block preduzima dodatni korak da poboljša prikazivanje na stranicama koje ugrađuju nezavisne programe za praćenje – umjesto da samo povuče skriptu i ostavi “rupu” tamo gdje je nekada bila, Smart Block je zamjenjuje onim što Mozilla opisuje kao “stand-in” skripte. Ove skripte funkcionišu tako što obnavljaju predviđeni redoslijed prikazivanja stranica i rezultate, a da zapravo ne propuštaju podatke trećim licima. 

Mozilla daje veliki dio svojih podataka o tome šta jeste – ili nije – “uobičajena skripta za praćenje” kojoj je potreban Smart Block sa Disconnect liste zaštite od praćenja. Kada učitavate sliku sa neke druge  web lokacije u svoju  web lokaciju, informacije o posjetiocima vaše stranice stižu do operatora druge  web lokacije.

S funkcijom trimovanja URL-ova, ovo se više ne događa, pa je privatnost podataka posjetioca stranice dodatno zaštićena. Firefox 87.0 takođe nudi poboljšanja u Highlight All  svojstvu Find in Page, punu podršku za ugrađeni čitač ekrana VoiceOver  u macOS  i nekoliko manjih poboljšanja korisničkog interfejsa, sigurnosne ispravke i opšta podešavanja. Cijelu listu možete vidjeti na Mozillinim release notes Firefox-a 87.0, prenosi Arstechnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana