Izabrana najbolja tehnološka rješenja za borbu protiv virusa korona

Srna
Izabrana najbolja tehnološka rješenja za borbu protiv virusa korona

BANjALUKA - Miljan Sikimić i Božo Bjeković osmislili su mobilnu aplikaciju koja bi pomogla u pronalaženju lica koje su bila u kontaktu sa zaraženima, te osvojili prvu nagradu od 1.500 KM na prvom internet takmičenju u BiH posvećenom borbi protiv virusa korona koji je organizovala kompanija “Prointer ITSS”.

Iz ove kompanije je saopšteno da je petočlani žiri taj dvojac nagradio na prvom “onlajn hakatonu” u BiH za osmišljenu mobilnu aplikaciju koja bi pomogla u pronalaženju lica koje su bile u kontaktu sa zaraženima, ali i za neobičan način da uz pomoć skeniranja “kjuar” koda mobilnim telefonima građani pokažu odgovornost i poštovanje pravila “ostani kod kuće”, za šta bi najrevnosniji bili i nagrađeni.

Slično rješenje ponudio je i Bojan Janković, koji je osvojio treće mjesto i nagradu od 500 KM, jer je, prema procjeni žirija, u nešto manjoj mjeri osmislio nadogradnju samog projekta.

Iz kompanije “Prointer” navode da je drugoplasirani Aleksandar Šarović koji je osvojio 1.000 KM ponudio rješenje koje doprinosi ublažavanju posljedica ekonomske krize.

Šarović je kreirao poseban servis koji bi uvezao privrednike i vlasnike preduzeća sa relevatnim institucijama, što bi omogućilo da korisnici imaju pristup svim važnim informacijama iz oblasti privrede i mogućnost da se za pomoć, savjet ili informaciju direktno obraćaju nadležnim službama.

Iz kompanije “Prointer” poručuju da će bar jedno od nagrađenih rješenja u najkraćem periodu biti implementirano i ističu da potencijal svakako imaju i ostale pristigle ideje.

U saopštenju se navodi da žiri, u čijem je sastavu osim IT i marketing stručnjaka bio i predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske, nije imao lak posao.

Marketing menadžer kompanije “Prointer ITSS” Mirjana Jukić navela je da je na konkurs stiglo 39 rješenja, među kojima je bilo sjajnih ideja.

“Koliko je bilo teško izabrati najbolje svjedoče rješenja koja su rangirana kao četvrto i peto, a u kojima su takmičari ponudili opciju koja bi u borbi protiv virusa korona pomogla najranjivijim grupama, prije svega osobama sa invaliditetom, kao i rješenje iz oblasti edukacije osnovaca, srednjoškolaca i studenata”, navela je Jukićeva.

Prema utvrđenim pravilima, učesnici “Hak end solv vikend hakatona” bili su u obavezi da dostave originalna rješenja dostupna samo predlagaču i organizatoru.

“Cilj je bio osmisliti rješenja iz oblasti opšte informisanosti i mentalnog zdravlja, uticaja pandemije na društvo i privredu, edukacije na sva tri nivoa obrazovanja i očuvanja zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika”, navode iz ove kompanije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana