Italija zabranila ChatGPT

GS
Foto: OpenAi

OpenAi je optužen za nezakonito prikupljanje ličnih podataka korisnika i privremeno je zabranjen u Italiji.

Regulatorno tijelo u Italiji je izdalo izvršnu zabranu ChatGPT OpenAi chatbota. Kreator ovog sercisa, kompanija OpenAi, je optužen za nezakonito prikupljanje ličnih podataka korisnika

Kompaniji OpenAi je naređeno da odmah prestane da prikuplja podatke korisnika u Italiji, dok ne prilagodi svoju praksu prikupljanja podataka zakonima u Evropskoj uniji.

GPDP, koji je italijansko tijelo za zaštitu podataka, je objavilo saopštenje u kojem ističe da kompanija OpenAI ne ispunjava pravnu osnovu koja opravdava masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka da bi obučavala ChatGPT .

Ovo nije prvi put da Italija preduzima ovakve akcije protiv nekog AI chatbota. Regulator je u februaru zabranio Replika.ai chatbot aplikaciju, koja je bila poznata po tome što su neki korisnici razvili lične odnose sa chatbotom, a kompanija je nedavno uklonila opciju za erotske igrice sa chatbotom.

GPDP ističe da kompanija OpenAi ima 20 dana da implementira mjere i ispuni zahtjeve regulatora, a u suprotnom može da se suoči sa kaznom od 20 miliona evra, prenosi b92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana