Ispunili obećanje: Na Dark Vebu objavljeni podaci o špijunskom avionu

GS
Ispunili obećanje: Na Dark Vebu objavljeni podaci o špijunskom avionu

Kanadski proizvođač aviona Bombardier bio je nedavno meta hakerskog napada.

Potvrdili su kako su bili žrtva sajber napada prilikom kog su napadači uspjeli da pristupe njihovoj računarskoj mreži i "zatoče" im bitne podatke. Kao što to obično biva, kriminalci su poslali zahtijev za plaćanje otkupnine, a nakon što je Bombardier odbio da plati, hakeri su ostvarili svoju prijetnju i u javnost pustili osjetljive podatke.

Nekoliko dana nakon hakerskog napada, na dark njeb forumu "CLOP^_-LEAKS" osvanuli su detalji špijunskog aviona Bombardier Globaleye. Ovaj model nastao je saradnjom kompanija Bombardier i Saab, prenosi portal Bug.

Na tom mestu hakeri i inače postavljaju podatke ukradene u rensomver napadima, čiji vlasnici odbiju da plate otkupninu. Podaci koji su se tamo našli, navodno, uključuju detaljne nacrte za ovaj model aviona, kao i dokumente u vezi sa dizajnom i sastavnim dijelovima.

Ovi sajber kriminalci identifikovani su kao grupa koja koristi rensomver "Clop".

Novi model naprednog aviona

Bombardier Globaleye je prerađeni mlazni putnički avion Global 6000 ovog kanadskog proizvođača. Švedska kompanija Saab preradila ga je u špijunski avion i opremila ga posebnim radarskim sistemom za rano upozoravanje na neprijateljske letilice.

Reč je o relativno novom modelu špijunskog aviona, (predstavljen je 2018. godine).

Jedini kupac tog modela trenutno su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su naručili pet primjeraka, a trenutno i Finska razmišlja o kupovini dva aviona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana