Instagram omogućio korisnicima brisanje više komentara istovremeno

GS
Instagram omogućio korisnicima brisanje više komentara istovremeno

Društvena mreža Instagram testira i pokreće nove mogućnosti s ciljem da platforma bude "pozitivnije mjesto".

 

Instagram je omogućio korisnicima da označe i istovremeno izbrišu do 25 komentara, kao i da blokiraju te ograniče više profila odjednom. Kompanija testira ove mogućnosti te je ustanovila da su posebno korisne osobama s većim brojem pratilaca jer im pomažu da lakše održe "pozitivno okruženje".

Instagram sada nudi korisnicima više kontrole nad time ko ih može tagovati i spomenuti u postu. Korisnici mogu izabrati da li žele da ih svi, samo ljudi koje oni prate ili niko može označiti ili spomenuti u komentaru, storyju i slično.Ovaj alat je dostupan u sekciji za podešavanje privatnosti.

Također, testira se mogućnost pinovanja komentara na vrh posta. Korisnici mogu pinovati više komentara, nešto slično kao na YouTubeu. Ovo također pomaže kreatorima da istaknu pozitivne konverzacije.

Sve ove mogućnosti će biti najkorisnije osobama s velikim brojem pratilaca koje bi mogle biti meta zlostavljanja, ali iz Instagrama tvrde da je cilj i "borba protiv online zlostavljanja" čija žrtva mogu biti svi, a ne samo influeseri.

Saopćeno je i da je s Instagrama i Facebooka uklonjen milionski sadržaj zbog zlostavljanja i uznemiravanja. Većinu tog sadržaja su prijavili korisnici što znači da ih nije Facebook proaktivno otkrio.

Instagram je fokusiran na prevenciju zlostavljanja te sada upozorava korisnice ukoliko namjeravaju objaviti "potencijalno uvredljiv opis fotografije i videa koji uploaduju", a koristi se i filter uvredljivih komentara te se otkrivaju uvredljive fotografije i opisi, piše The Verge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana